Pre nežiaduci výskyt medveďa vyhlásili v okrese Čadca mimoriadnu situáciu

12.07.2024 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Čadca 12. júla (TASR) - Okresný úrad (OÚ) v Čadci vyhlásil mimoriadnu situáciu v niektorých obciach Čadčianskeho okresu pre nežiaduci výskyt medveďa. Vyhlásenie mimoriadnej situácie podpísal prednosta OÚ v Čadci Peter Rusnák s platnosťou od 11. júla o 15.00 h.

"Z dôvodu zvýšeného nežiaduceho výskytu medveďa hnedého v zastavaných územiach miest a obcí a v ich bezprostrednom okolí, zmien ich správania a straty plachosti pred ľuďmi vzniklo vysoké riziko ohrozenia života, zdravia alebo vzniku škôd na úrode, hospodárskych zvieratách alebo závažných škôd na majetku," zdôvodnil Rusnák vyhlásenie mimoriadnej situácie.

Ako vyplýva zo zverejneného oznámenia, mimoriadna situácia platí v obciach Klokočov, Klubina, Oščadnica, Nová Bystrica, Radôstka, Stará Bystrica a Zborov nad Bystricou. "Počas obdobia ohrozenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti budú vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia, činnosti nevyhnutné na zamedzenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti a opatrenia na záchranu života, zdravia a majetku vykonávaním záchranných prác," uvádza sa v dokumente.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod