Detva: Turisticko-informačnú kanceláriu otvoria deň pred začiatkom slávností

09.07.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: t

Na snímke čarovné farby jesennej prírody pri obci Horná Mičiná pri Banskej Bystrici, v pozadí pohorie Poľana v piatok 18. októbra 2013. FOTO TASR - Dušan Hein.

.Detva 9. júla (TASR) - Turisticko-informačnú kanceláriu (TIK) vo Vagačovom dome v Detve otvoria deň pred začiatkom 57. Folklórnych slávností pod Poľanou (FSP). TASR o tom informovala kultúrna referentka domu Magdaléna Balážová s tým, že to bude v stredu 10. júla.

Dodala, že dvaja zamestnanci v súčasnosti pracujú na vybavení priestoru a zhromažďujú všetko tak, aby turistom poskytli všetko na jednom mieste. Súčasťou kancelárie na prízemí domu budú propagačné materiály o Detve i celom Podpoľaní. Záujemcovia sa dozvedia, aké sú možnosti ubytovania, stravy, zábavy, kultúry i turistiky. K dispozícii budú aj suveníry, darčekové predmety i výrobky regionálnych výrobcov.

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve sa tento rok uskutočnia od 11. do 14. júla. Počas nich budú tradičné sprievodné podujatia v meste i areáli letného amfiteátra.

TIK otvára Vagačov dom v spolupráci s mestom Detva. O jej potrebe sa diskutovalo dlhodobo, v súčasnosti totiž takáto kancelária v meste nefunguje. Do úvahy prichádzali aj iné miesta. Nakoniec to však bude budova, ktorá sídli v historickej časti mesta. "Poloha domu je z pohľadu cestovného ruchu strategická," objasnila. V jeho blízkosti sa totiž nachádzajú Podpolianske múzeum aj Detvianske ľudové umenie spolu s pamätnou izbou Veroniky Golianovej. Podľa referentky to sú miesta, ktoré turisti pod Poľanou vyhľadávajú a navštevujú. Čo sa týka personálneho obsadenia, za túto oblasť zodpovedá mesto Detva, ktoré vyhlásilo výberové konanie na voľné pracovné miesta.

Vagačov dom, jedna z najvýznamnejších a najhodnotnejších stavieb v meste, v ktorej bola kedysi bryndziareň, dostala po rokoch novú tvár. V súčasnosti v ňom organizujú koncerty a aktivity pre deti.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod