Košická detská železnica oslavuje 63. výročie svojho vzniku
Predstavili aj novú motorovú lokomotívu Vlasta.

03.09.2018 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Košická detská historická železnica si v nedeľu pripomína 63. výročie svojho vzniku. Vlak kyvadlovo premáva na trase Čermeľ – Alpinka. V konečnej stanici Alpinka je pre návštevníkov pripravený program. Predstavená bude aj nová motorová lokomotíva Vlasta, pamätník Miscolc a slávnostné defilé piatich rušňov. Pre TASR to povedal Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

"Ľudia sa tu majú možnosť zabaviť, vidieť klauna, šaša na chodúľoch, žongléra. Máme tu hasičov, ktorí predvádzajú svoju techniku deťom, atrakcie pre malých aj veľkých, minivláčik, modelovú železnicu, ale čo je najdôležitejšie, máme tu tú našu železnicu a  dnes ju predvádzame v unikátom takte - jazdíme každú hodinu, toto sa ešte v dejinách železničky nestalo," uviedol Lehotský.

Ako spresnil, po prvý raz sa Čermeľom prevezie Vlasta, úzkorozchodný rušeň typu TU 29.2004, ktorý pre Košickú detskú historickú železnicu zrekonštruovala 1. Kolínska lokomotívna spoločnosť. Financie na opravu boli použité zo slovensko-maďarského projektu Interreg, z ktorého je financovaná aj dostavba staničnej budovy.

"Ľuďom predstavujeme aj novú staničnú budovu, zatiaľ zvonku," uviedol Lehotský s tým, že sa dočkala zateplenia, novej fasády, dobových smaltovaných informačných tabúľ, osvetlenia a pokročili aj interiérové úpravy. Podľa jeho ďalších slov sa v nedeľu po prvý raz v dejinách tejto železnice spojí päť rušňov a predstaví sa v slávnostnom defilé.

"Predstavujeme aj nový pamätník Miscolc, ktorý bol zrekonštruovaný v rámci projektu Interreg," povedal. Rušeň je na podstavci umiestnený v areáli železničky. Košická detská historická železnica bola vybudovaná v Košiciach v rokoch 1955–1956 ako Pionierska železnica, išlo o prvú rekreačnú železnicu vo vtedajšom Československu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice