Branč: Obnovený farský kostol po rozsiahlej rekonštrukcii požehnal biskup Judák

08.07.2024 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Branč 8. júla (TASR) - Farský kostol Navštívenia Panny Márie u Alžbety v obci Branč v okrese Nitra prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Obnovený kostol požehnal nitriansky biskup Viliam Judák, informovalo Biskupstvo Nitra.

Rekonštrukčné práce na kostole sa začali vo februári 2018. V rámci nich bola obnovená interiérová maľba kostola, fresky vo svätyni, drevené obloženie bolo nahradené benátskym štukom. Ďalšie práce spočívali v odstránení vlhnúcich omietok, fixovaní trhlín okolo okien, obnovení maľby oltárneho obrazu, celoplošnej výmene a modernizácii elektroinštalácie vrátane osvetľovacích telies a modernizácii ozvučenia.

Vymenené boli okná i vchodové dvere v sakristii, obnovou prešiel aj náter strešnej krytiny a zvodov dažďovej vody, vonkajšia fasáda, zvonová stolica, nový lineárny pohon zvonov a zabudovaný bol automatický procesor zvonenia.

Počas rekonštrukčných prác bolo objavené torzo fresky zo 14. storočia zobrazujúce apoštolov sv. Petra a sv. Andreja, ale aj pieskovcový portál z 15. storočia v druhotnej polohe v južnej stene kostola, osové okno pravdepodobne z 13. storočia na východnej strane kostola a stredoveké tehly s prílepkami malty v južnom murive. Na základe uvedených zistení sa predpokladá vznik kostola už v závere 13. storočia, skonštatovalo biskupstvo.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod