TSK štartuje kurzy prvej pomoci pre klientov zariadení sociálnej starostlivosti

pred 2 dňami | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Ilustračné foto. Archív TASR.

Trenčín 2. júla (TASR) - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v spolupráci s občianskym združením Emergency Support rozbieha pilotný projekt vzdelávania v poskytovaní prvej pomoci v krajských zariadeniach sociálnych služieb. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

V rámci projektu Záchranár v zariadeniach sociálnych služieb sa klienti oboznámia s úrazmi, ktoré môžu v zariadení nastať, získajú informácie v oblasti prvotného vyšetrenia, volania na tiesňovú linku, ale aj praktické rady, ako pomôcť pri rôznych úrazoch či stavoch.

"V praktickej časti získajú zručnosti pri poskytnutí prvej pomoci pri masívnom krvácaní, pri dusení alebo zastavení krvného obehu. Rovnako dostanú možnosť nahliadnuť do záchranárskych vozidiel," uviedla hovorkyňa.

Ako dodala, teoretické vedomosti pomôžu klientom lepšie a rýchlejšie zareagovať a v prípade potreby pomôcť inému klientovi do príchodu školeného personálu či privolanej pomoci. Cenné poznatky získajú aj záchranári najmä pri komunikácii s mentálne a duševne postihnutými klientmi.

V júli absolvujú školenia klienti centier sociálnych služieb (CSS) Nádej Dolný Lieskov, Nová Bošáca, Lipovec Horné Srnie a domovov sociálnej starostlivosti (DSS) Zemianske Podhradie a Adamovské Kochanovce. V auguste bude projekt pokračovať v ďalších zariadeniach sociálnej starostlivosti.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. júla - Cyrilometodské slávnosti na hradisku Valy

Bojná, okres Topoľčany

6. júla - Čerešňová hostina

Súťaž o najlepší čerešňový koláč, Kordíky

7. júla - Otvorenie letnej sezóny na Budatínskom hrade

Žilina, Budatínsky hrad