Poslanci NR SR začali rokovanie novelou o zmene podmienok podpory vidieka

25.06.2024 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Bratislava 25. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) začínajú deviaty rokovací deň aktuálnej 15. schôdze diskusiou o vládnom návrhu novely zákona o finančných nástrojoch financovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Návrh je v druhom čítaní.

NR SR o ňom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, legislatívnu zmenu by tak mal parlament prerokovať celú už na aktuálnej schôdzi. Štátu totiž podľa ministerstva financií, ktoré návrh predkladá, hrozia v prípade nevyčerpania finančných prostriedkov z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka do konca roka 2024 značné hospodárske škody.

"Výhodou finančných nástrojov, v porovnaní s nenávratnými finančnými príspevkami, je najmä ich návratný charakter, vďaka ktorému je možné takto alokované finančné prostriedky použiť opakovane, čím sa ich potenciálny účinok znásobuje. Dosahuje sa pákový efekt, ktorý umožňuje zapojenie finančných prostriedkov z ďalších zdrojov," priblížil v dôvodovej správe rezort financií.

Cieľom predloženého návrhu je tiež zaviesť flexibilnejšiu a rýchlejšiu úpravu vracania prostriedkov z finančného nástroja v prípade zistenia nezrovnalosti.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod