Tri krajské divadlá v Košiciach zmenia názov, schválili to poslanci

24.06.2024 | Košický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Košice 24. júna (TASR) - Tri košické divadlá v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) budú od januára budúceho roka niesť nové názvy. Bábkové divadlo v Košiciach, Divadlo Romathan v Košiciach a Divadlo Thália Színház sa budú po novom nazývať Bábkové divadlo Košického kraja, Krajské divadlo Romathan a Thália Színház - krajské divadlo. Schválilo to v pondelok Zastupiteľstvo KSK.

"Dôvodmi pre zmenu názvov troch divadiel je zabezpečenie lepšej rozpoznateľnosti divadiel ako organizácií zriadených KSK, potreba rebrandingu divadiel a nastavenie lepšieho komunikovania ich vizuálnej identity v konkurenčnom prostredí," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Krajskí poslanci zároveň schválili rozšírenie predmetu činnosti týchto príspevkových organizácií spolu so Spišským divadlom v Spišskej Novej Vsi, a to od 1. júla o kultúrno-vzdelávaciu a výchovnú činnosť. KSK poukázal na to, že všetky ostatné typy krajských kultúrnych organizácií, teda múzeá, galérie, knižnice, osvetové stredisko a kultúrne centrá, majú v zriaďovacej listine v rámci predmetu činnosti upravené aj kultúrno-vzdelávacie a výchovné aktivity.

"Rozšírenie o tento predmet činnosti umožní divadlám efektívnejšie využívanie grantových schém v súvislosti s možnosťou poskytovania kultúrno-vzdelávacích a výchovných služieb, možnosť organizovania workshopov a iných vzdelávacích aktivít v oblasti divadelnej pedagogiky, možnosť organizovania letných táborov a využívania rekreačných poukazov v súvislosti s organizovaním letných táborov, možnosť generovať príjmy z vlastnej činnosti bez potreby zapájania 'medzičlánkov', napríklad občianskych združení," uviedol Úrad KSK v dôvodovej správe.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod