Bábkové divadlo Žilina uvedie premiéru inscenácie Súhvezdie

14.06.2024 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Žilina 14. júna (TASR) - Bábkové divadlo Žilina (BDŽ) uvedie v piatok premiéru inscenácie Mateja Trubana s názvom Súhvezdie. Podľa jej dramaturga Michala Onduša inscenácia spracúva témy vychádzajúce zo skutočností, ktoré sa natrvalo zapísali do dejín žilinskej židovskej komunity.

Súhvezdie predstavuje sny a osudy desaťročného Salomona Lénarda, ktorého nekontrolovateľný kolotoč historických udalostí pripravil takmer o všetko. "S využitím výtvarne atraktívnej projekcie z dielne Davida Javorského a bohatej auditívnej kulisy prerozpráva sedem rokov svojho života, počas ktorých zažil mrazivé okamihy a ocital sa na hranici života a smrti," priblížil Onduš.

Odkaz inscenácie podľa jeho slov skladá úctu tým, ktorí nacistické besnenie neprežili. "Hlavná postava nesie priezvisko Žilinčana Dionýza Lénarda, nádejného básnika a umelca, ktorému sa podarilo uniknúť z vyhladzovacieho tábora Majdanek a podať správu o hrôzach čakajúcich na väzňov po príjazde na takzvané nútené práce," doplnil dramaturg BDŽ.

Inscenácia v réžii Mateja Trubana, nadväzujúca na tradície žilinského čierneho divadla, je určená pre vekovú kategóriu detí nad desať rokov a jej vznik podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. – 19. októbra - 780 rokov Michaloviec

Hrdosť a história v srdci Zemplína, Michalovce

19. októbra - 145. výročie DHZ vo Valaskej

ukážky hasičskej techniky, odovzdávanie ocenení, Valaská

19. októbra - Medobranie: Poďakovanie za úrodu

Dolná Krupá, Medolandia