Handlovské lesy vybudujú pozorovateľňu i turistickú útulňu

14.06.2024 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto. Archív TASR.

Handlová 14. júna (TASR) - Handlovské lesy vybudujú na pozemkoch, ktoré spravujú, lesnú pozorovateľňu, turistickú útulňu i náučný chodník. Nezisková organizácia bude projekt ľahkej turistickej infraštruktúry financovať z Programu rozvoja vidieka, na tento účel jej riadiaci orgán schválil 350.000 eur.

„Projekt na podporu ľahkej turistickej infraštruktúry mesta Handlová mestská nezisková organizácia Handlovské lesy podávala ešte v roku 2022. Rok a pol tak trvalo vyhodnotenie výzvy," spomenula pre TASR primátorka mesta a členka dozornej rady neziskovej organizácie Silvia Grúberová.

Riadiaci orgán podľa nej schválil organizácii projekt v plnom rozsahu. "Pôjde o sumu 350.000 eur a dominantné aktivity sú tri. Jednak je to výstavba rozhľadne alebo pozorovateľne, potom je to vybudovanie útulne na trase Cesty hrdinov SNP a vybudovanie náučného chodníka Biela skala s viacerými zastávkami, ktoré majú veľký význam pre Handlovú a Handlovčanov," priblížila a spresnila, že ide o prameň rieky Handlovka či piaty stupeň ochrany pásma lesov.

Lesnú pozorovateľňu z lepeného lamelového dreva s výškou 13,5 metra chcú Handlovské lesy umiestniť na Troch studničkách. Turistická útulňa bude drevená, vybavená základným mobiliárom a vnútorným ohniskom. Náučný chodník s dĺžkou 1044 metrov spojí chatu Martinka, ktorú bude mať organizácia v nájme od Lesov SR, s pralesom Biela skala a obsahovať bude desať informačných zariadení.

Mestská nezisková organizácia podľa jej riaditeľa Jozefa Maďara pracuje na báze dobrovoľníctva, samotné vypracovanie projektu označil za náročné a na výsledok si Handlovčania počkajú. "Najprv budeme musieť riešiť rôzne administratívne záležitosti, prieskumy a následne pôjde projekt do realizácie hodnotných aktivít," ozrejmil Maďar.

Aktivity si nevyžadujú spolufinancovanie zo strany neziskovej organizácie či mesta. Neziskovú organizáciu Handlovské lesy založilo mesto v roku 2020 za účelom poskytovania všeobecne prospešných služieb s vypracovaním projektov súvisiacich s tvorbou a ochranou životného prostredia.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

21. júna - 23. jún Šarišské slávnosti piesní a tancov

Raslavice, prírodný amfiteáter

22. júna Na svätého Jána

Martin, SNM-Múzeum slovenskej dediny

21. – 23. jún Dni Petržalky

Dostihová dráha, areál, Starohájska 29