Na Zamagurí sa začínajú tradičné slávnosti

14.06.2024 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Spišská Stará Ves 14. júna (TASR) - Živou pozvánkou folklórnych kolektívov pre obyvateľov obcí a návštevníkov sa v piatok popoludní začínajú Zamagurské folklórne slávnosti. Ich 47. ročník je venovaný téme súzvuk jedinečnosti. Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska (POS), ktoré festival organizuje spolu s partnermi, uviedla, že hlavná časť programu sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu v kúpeľoch v Červenom Kláštore a v Spišskej Starej Vsi.

V piatok sa okrem živej pozvánky bude konať aj krojovaná svätá omša v kostole Nanebozvatia Panny Márie v Spišskej Starej Vsi a takisto úvodný program "Za Magurou hrajú, hostí pozývajú" pred miestnym kultúrnym domom.

"V sobotu 15. júna sa môžu návštevníci okrem vystúpení folkloristov tešiť na výstavu archívnych fotografií festivalu, trh tradičných remesiel či aktivity pre najmenších. Počas dňa bude vyhrávať goralské melódie ľudová hudba Guroľsko muzyka ZBUJE, muzikanti interpretujú tradičnú ľudovú hudbu z oblasti Belianskych Tatier, Zamaguria, Pienin, poľskej i slovenskej časti Spiša," priblížila Barilová s tým, že krátko po 13.00 h sa uskutoční aj spoločný splav Dunajca na pltiach.

Od 15.00 h bude sprístupnená aj výstava Modrotlač pod Tatrami, ktorej súčasťou okrem prezentácie artefaktov bude aj prednáška o vzniku a existencii špecifického farebného zdobenia textílií v tradičných odevoch pod Tatrami. Večer sa bude remeselník Mikuláš Derevjanik venovať prezentácii drotárstva. Pripravená je aj škola tanca, o 16.00 h sa bude konať otvárací program festivalu pod názvom Súzvuk jedinečnosti a večer bude patriť rockovo-folklórnej šou v podaní skupiny Čarovné ostrohy.

Nedeľňajší (16. 6.) program bude podobný, doplní ho krojovaná svätá omša a tanečno-hudobno-spevácka prehliadka rôznorodostí regiónov Slovenska v podaní popradského súboru Vagonár. O 14.00 h festival vyvrcholí záverečným podujatím pod názvom Stretnutie pod Troma Korunami.

Tradičné podujatie organizujú spolu s POS a mestom Spišská Stará Ves aj obce Červený Kláštor, Lechnica a Kúpele Smerdžonka. "Počas troch dní budeme pod Troma korunami môcť počuť zmes slovenských nárečí - goralské, šarišské, rusínske a spišské - v súzvuku jedinečnosti," uzatvára Barilová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod