Európska noc netopierov v košickej ZOO
Na Slovensku je zdokumentovaný výskyt 28 druhov netopierov.

31.08.2018 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Počas troch ročníkov Európskej noci netopierov v Zoologickej záhrade v Košiciach sa podarilo odchytiť štyri druhy netopierov - večernicu hvizdavú, večernicu pozdnú, netopiera vodného a ucháča svetlého. Ako pre TASR uviedol Ľuboš Korytár z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, vo štvrtok (30.8.) v rámci štvrtého ročníka sa do špeciálnej siete nechytil žiaden netopier.

"Túto akciu už tradične koncipujem v dvoch rovinách. Prvá je viac-menej teoretická, kde formou interaktívnej prednášky približujem ľudom základné fakty zo života biológie a ekológie netopierov a v a druhej časti podujatia zvyknem predviesť praktický odchyt netopierov, ktoré sa vyskytujú v tejto lokalite," spresnil s tým, že pre prípad, ak sa odchyt pomocou siete málo odrážajúcej ultrazvuk nepodarí, na akciu zabezpečí mumifikované netopiere, ktoré slúžia k výkladu.

 

              

Prelety netopierov monitoruje počas odchytu ultrazvukový detektor, vďaka ktorému ich môžu návštevníci počuť a identifikovať, o aký druh ide. "Na Slovensku máme zdokumentovaný výskyt 28 druhov netopierov. V rámci celej Európy je to 45 až 50 druhov," priblížil Korytár.

Ako uviedol, netopiere sú významnou zložkou fauny a sú predátormi aj škodlivých druhov hmyzu. "Sú tiež veľmi významnými opeľovačmi rastlín v subtrópoch a trópoch - vďačíme im za viac ako polovicu druhov exotických plodín, ktoré sú na svete dopestovávané. Okrem toho produkujú veľmi kvalitné hnojivo guáno," dodal.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol