V Bratislave bol v utorok ráno prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity

04.06.2024 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke zvýšená hladina rieky Dunaj na Nábreží Eurovea v pondelok 3. júna 2024 v Bratislave. FOTO TASR - Pavol Zachar.

Bratislava 4. júna (TASR) - V Bratislave bol v utorok ráno v súvislosti so stúpaním Dunaja prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity. V stanici Devín namerali 618 centimetrov (cm), v Bratislave 668 cm. Vodný stav v stanici Devínska Nová Ves bol 483 cm. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"Aktuálne je v platnosti vydaná hydrologická výstraha prvého stupňa pre okres Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy vplyvom spätného vzdutia spôsobeného vysokou hladinou Dunaja," podotýka SHMÚ.

Počas utorka očakávajú meteorológovia výrazný vzostup v hornej časti slovenského úseku Dunaja, vzostup vodných hladín očakávajú aj v jeho dolnej časti i dolnej časti Moravy. Kulmináciu v stanici Devín, v Bratislave a Devínskej Novej Vsi predpokladajú vo štvrtok (6. 6.) ráno s prekročením stupňa povodňovej aktivity. V strednom a dolnom úseku Dunaja budú kulminácie pravdepodobne vo štvrtok vo večerných a nočných hodinách.

Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky v nemeckom povodí Dunaja, prevažne v povodí rieky Inn (prítok Dunaja), s úhrnmi do 30 milimetrov (mm), ojedinele do 100 mm. V rakúskom povodí Dunaja sa vyskytli zrážky s úhrnmi od 20 do 40 mm, v dolnom Rakúsku do 70 mm. Spôsobilo to ďalší vzostup vodných hladín na Dunaji a jeho prítokoch.

V hornej časti slovenského úseku Dunaja a na dolnom úseku Moravy evidujú za posledných 24 hodín mierny vzostup, na dolnom úseku Dunaja je rovnako vzostup vodných hladín.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod