Tohtoročné leto na Orave bude opäť folklórne

31.05.2024 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Na snímke Podbielanské folklórne slávnosti v Podbieli 5. júla 2009, ktorými sa začalo na Orave folklórne leto. V popredí folkloristi z Hornej Lehoty v rómskych kostýmoch, v pozadí členovia folklórneho súboru Goral z Hladovky. FOTO TASR - Lýdia Vojtaššáková.

Dlhá nad Oravou 31. mája (TASR) - Ľudové jarmoky, tvorivé dielne, ochutnávky tradičných jedál a tanečné a hudobné programy takmer 3000 účinkujúcich zo Slovenska i zahraničia ponúkne tohtoročné Oravské folklórne leto. Ide o festivaly a obecné slávnosti, ktoré sa uskutočnia v mesiacoch jún až september v Dlhej nad Oravou, Podbieli, Malatinej, Zuberci a v Pucove. Za organizátorov o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.

Oravské folklórne leto sa začne v Dlhej nad Oravou. Prvou programovou ponukou budú 22. a 23. júna Obecné slávnosti pod Ostrým vrchom a ponúknu folklórne programy, výstavu koní, koncerty a tradičnú gastronómiu. "V nedeľu 7. júla sa folklórne dianie presunie do Podbiela, kde obecný úrad pripravil 31. Podbielanské folklórne slávnosti na Bobrovej rali. V ich programe bude dominovať svadobné zvykoslovie a podoby goralskej kultúry," priblížil Žabenský.

Vyvrcholením folklórneho diania na dolnej Orave bude medzinárodný festival valaskej kultúry Bačovské dni v Malatinej. V poradí 23. ročník festivalu sa uskutoční 13. a 14. júla, v programe ponúka výstavu drevorezieb, prezentáciu ľudových tvorcov, súťaž o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka, v práskaní bičom i o najkrajšie jahňa. Súčasťou festivalu bude aj remeselný jarmok a vystúpenia folklórnych skupín a súborov zo Slovenska a Poľska.

"Najvýznamnejším festivalom z ponuky Oravského folklórneho leta budú 48. Podroháčske folklórne slávnosti. Medzinárodný folklórny festival s množstvom sprievodných aktivít sa uskutoční v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku od 2. do 4. augusta. V programoch sa predstaví viac ako 1000 účinkujúcich zo Slovenska, Poľska, Srbska a Írska," vymenoval Žabenský. Súčasťou budú i výstavy v Múzeu oravskej dediny aj scénické programy prezentujúce región Abov, podoby goralskej hudobnej kultúry či valaskú kultúru.

Poslednou z ponuky Oravského folklórneho leta bude 7. Pucovský koštovník - regionálny festival prejavov a podôb tradičnej kultúry organizovaný 8. septembra v Pucove. Bude zameraný najmä na tvorbu detských folklórnych súborov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod