V Dolnom Kubíne pokračuje obnova škôl
Dolnokubínska samospráva tento rok pokračuje v obnove miestnych škôl a školských zariadení v jej zriaďovateľskej pôsobnosti, ktoré navštevuje okolo 4000 žiakov.

29.08.2018 | Žilinský kraj | Autor: M. Siváková

Za posledných osem mesiacov bolo z rozpočtu mesta na rekonštrukčné práce vyčlenených viac ako 400.000 eur.

„Pre mesto je veľmi dôležité, aby zariadenia, ktoré navštevujú naše deti, boli v poriadku. Preto našou snahou je zlepšiť podmienky na kvalitu vzdelávania a pohodu detí i zamestnancov škôl,“ povedal dolnokubínsky primátor Roman Matejov.

Prvé rekonštrukčné práce sa začali v apríli v Materskej škole (MŠ) Odbojárov, kde za 5400 eur opravili rampu ku školskej jedálni. Zrealizovali tu tiež výmenu okien za asi 27.000 eur. V apríli radnica kúpila umývačku riadu do kuchynky v MŠ Chočská, ktorá vyšla na 1448 eur.

Od mája začala dolnokubínska radnica realizovať výmenu okien na MŠ Obrancov mieru za 8300 eur. V MŠ Na Sihoti sa zas nahradili staré okná a vchodové dvere za viac ako 43.000 eur. Podobnou rekonštrukciou prešla aj MŠ Námestie slobody, kde zamenili staré okná a vchodové dvere za 25.000 eur. „Okrem týchto materských škôl prebehla v máji aj kompletná výmena okien na Základnej umeleckej škole (ZUŠ) I. Ballu za 36.900 eur. V júni zas v školskej jedálni pri Základnej škole (ZŠ) Janka Matúšku za 6600 eur,“ vysvetlil vedúci odboru školstva, kultúry, mládeže a športu na Mestskom úrade v Dolnom Kubíne Michal Švento.

Z dôvodu poruchy na vodovodnom potrubí v MŠ Kňažia bolo mesto v júni nútené vyčleniť 3075 eur na opravu podlahy. Na prelome mesiacov máj a jún zas samospráva opravila za 5000 eur strechu telocvične na ZŠ M. Kukučína.

Na začiatku júna začalo mesto realizovať v MŠ Na Sihoti opravu odkvapového chodníka a chodníka do škôlky za približne 8800 eur. Opravou prešla aj kuchyňa, kde okrem stavebných prác a vymaľovania vymenili aj nábytok. Tieto práce vyšli radnicu na 3600 eur. „V najbližších mesiacoch by ešte mal v materskej škole pribudnúť sporák do kuchynky za 3300 eur,“ informoval dolnokubínsky hovorca Martin Buzna s tým, že výmeny plota sa dočkali aj v MŠ Námestie slobody, kde išlo z rozpočtu mesta 5609 eur. „Dôvodom výmeny bol už dlhodobo nevyhovujúci stav a možnosť, že by sa niekto nepovolaný mohol dostať do priestorov školy, prípadne hrozilo riziko úrazu,“ vysvetlil Švento.

Pri príležitosti 60. výročia založenia ZUŠ Petra Michala Bohúňa boli do školy koncom júna zakúpené nový špeciálny virtuálny organ a moderné pianíno spolu za 15.000 eur. Okrem toho škola dostala novú fasádu, strechu, okná a dvere, kde išlo z mestského rozpočtu 150.000 eur. Na júnovom mestskom zastupiteľstve poslanci schválili 65.000 eur na druhú etapu zateplenia školy, ktorá sa už začala zemnými výkopovými prácami.

Počas letných prázdnin boli spustené práce v MŠ Záskalie, kde sa zrealizovala oprava vstupného chodníka a výmena plastových okien za približne 12.000 eur. Kompletnou rekonštrukciou dvoch kúpeľní a sociálnych zariadení za 12.000 eur prešla i MŠ Obrancov mieru. Podľa Šventa plánuje radnica ešte v nasledujúcich mesiacoch urobiť výmenu podlahy v triede a v telocvični za necelých 5000 eur. V rozpočte bola tiež vyčlenená suma 15.000 eur na opravu telocvične v ZŠ P. Škrabáka.

Na júnovom mestskom zastupiteľstve bola doplnená investičná akcia zameraná na rekonštrukciu elektroinštalácie v MŠ Námestie slobody. Mesto začiatkom júla rozbehlo proces tvorby projektovej dokumentácie a všetkých potrebných vyjadrení a povolení na realizáciu tejto akcie. „Vzhľadom na časovú náročnosť prípravy tejto akcie sme cez letné prázdniny z dôvodu bezpečnosti pristúpili na najnutnejšie opravy elektroinštalácie za 2700 eur. Momentálne prebieha schvaľovací proces a stavebné konanie,“ zdôraznil Švento.

Počas nového školského roka pribudne v ZŠ s MŠ Kňažia altánok za 5000 eur či nový konvektomat do školskej jedálne pri ZŠ Janka Matúšku za 13.000 eur. „V priebehu niekoľkých týždňov by sme chceli kúpiť nový konvektomat aj v ZŠ Martina Kukučína,“ objasnil Švento.

Stavebné práce budú v niektorých školách pokračovať aj v ďalších mesiacoch. V ZUŠ Ivana Ballu vymenia oplotenie za 8000 eur. Opravy vstupov sa dočká aj MŠ Chočská, kde mesto investuje 43.000 eur.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava