V rozáriu grófky Chotekovej sa počas víkendu začne nová sezóna

29.05.2024 | Trnavský kraj | Autor: TASR

 Dolná Krupá 29. mája (TASR) - V čase najväčšieho rozkvetu ruží sa začína nová ružiarska sezóna v rozáriu M. H. Chotekovej v Dolnej Krupej v okrese Trnava. Piaty ročník jej otvorenia sa bude konať v sobotu 1. júna, informovala Katarína Hanicová z Medolandie, ktorej súčasťou je rozárium.

Návštevníci môžu absolvovať prehliadky rozária so sprievodcom, pripravený je aj sprievodný program vrátane ochutnávky ružovej medoviny venovanej zakladateľke prvého rozária na Slovensku, grófke Chotekovej. Deti sa zabavia vo Včeláriu, kde na ne čaká náučný chodník a pohybové aktivity. Sprievodným podujatím otvorenia sezóny v rozáriu bude Slávnosť ruží v parku klasicistického kaštieľa susediaceho s areálom rozária a oslava Medzinárodného dňa detí.

Pre záujemcov o návštevu rozária bude k dispozícii bezplatná doprava, tzv. Krupanská fčela. Autobus bude premávať zo železničnej stanice v Trnave do obce Dolná Krupá a späť, potvrdil Alexander Prostinák, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Ružová grófka Mária Henrieta Choteková vybudovala najväčšie rozárium v Európe na svojom panstve v obci Dolná Krupá na prelome 19. a 20. storočia. Aktuálne sa v ňom nachádza 2500 koreňov ruží vyše 250 odrôd.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička