So samozberom jahôd začali v Michalovciach skôr
Záujem ľudí je väčší ako vlani.

27.05.2024 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke samozber jahôd na plantáži v Močaranoch v mestskej časti mesta Michalovce 24. mája 2024. FOTO TASR - Roman Hanc.

Michalovce 27. mája (TASR) - O samozber jahôd v Michalovciach je tento rok väčší záujem ako vlani. Pre TASR to uviedla pestovateľka Miriama Baňasová, ktorá samozber prevádzkuje štvrtý rok na poli s rozlohou 3,5 hektára v michalovskej mestskej časti Močarany.

Napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam v zime a na jar hodnotí úrodu pozitívne. Oproti minulému roku sú jahody podľa Baňasovej krajšie. "Zima bola zaujímavá, viac-menej ani nebola a potom bolo obdobie, kedy nám pršalo, kedy bolo sucho," dodala s tým, že pole trikrát na jar zakrývali, aby jahody uchránili pred mrazmi. "Chvalabohu nezmrzlo nám nič," zhodnotila.

Sezóna jahôd začala o tri týždne skôr ako vlani, čo si podľa Baňasovej vyžiadalo rýchlejšiu prípravu. "Museli sme sa poponáhľať. Mali sme čo robiť, aby sme všetko stihli," uviedla.

Samozber začali pred týždňom a od prvých dní evidujú o jahody väčší záujem ako v uplynulých rokoch. "Je veľmi dôležité a veľmi pekné, že ľudia sa naučili podporovať svojich lokálnych domácich pestovateľov ovocia a zeleniny, " dodala farmárka.

Sezóna by mala trvať ešte dva až tri týždne. "Máme trošku problém s počasím, lebo za tri dni nám tu spadlo nejakých 50 milimetrov zrážok a to už je pre jahody dosť, ale snáď sa to počasie umúdri," povedala Baňasová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička