Brezno začalo s rekonštrukciou plavárne
Prvá etapa sa má skončiť do konca októbra.

15.05.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Brezno 15. mája (TASR) - Mesto Brezno začalo v týchto dňoch s komplexnou rekonštrukciou krytej plavárne a ako tvrdí, ide o najväčšiu investíciu do športovej infraštruktúry v Breznianskom okrese za posledné roky. Prvá etapa by mala byť ukončená do konca októbra a vyžiada si viac než tri milióny eur. Samospráva od tohto kroku očakáva zníženie prevádzkových nákladov minimálne o 30 percent.

Plaváreň postavili v 70. rokoch minulého storočia a ako uviedol primátor Tomáš Abel, za celé toto obdobie neprešla zásadnou obnovou. Čiastkové opravy a výmeny, ktoré mesto počas jej prevádzky realizovalo, slúžili zväčša len na udržanie jej funkčného stavu.

"Dnes sa nachádzame v situácii, keď sa už životnosť zastaranej technológie nedá ďalej predlžovať a ak chceme prevádzkovať bezpečnú plaváreň s moderným, energeticky úsporným a predovšetkým funkčným systémom, musíme pristúpiť k jej komplexnej rekonštrukcii," konštatoval Abel.

Prvá etapa zahŕňa okrem výmeny rozvodov a technológií vykurovania, zdravotechniky, elektroinštalácie, vzduchotechniky a bazénovej technológie aj zateplenie obvodového plášťa, výmenu okien, dverí a čelnej zasklenej steny, úpravu dispozičného riešenia šatní a vstupných priestorov vrátane vybudovania bezbariérového vstupu. Po skončení prvej etapy a sfunkčnení plavárne chce samospráva pokračovať druhou, ktorá počíta s detským bazénom, ale i obnovením wellness centra so saunami a s vírivkou. Zatiaľ je naplánovaná na 18 mesiacov a počíta s objemom takmer 1,5 milióna eur. V budúcnosti by sa Brezňania mali dočkať aj mestského kúpaliska.

"Pri projektovaní rekonštrukcie plavárne sme boli do značnej miery limitovaní, keďže stavba je dielom významného slovenského architekta Vladimíra Dedečka, ktorého autorské práva vlastní architektonický ateliér z Bratislavy. Ten vstúpil do projektovej prípravy a žiadal, aby bolo dielo zhotovené v súlade s pôvodným Dedečkovým návrhom. Celú projektovú dokumentáciu sme preto museli prepracovať, čo spôsobilo značné zdržanie a zmenilo časť nášho zámeru. Na celú vec sa však pozeráme pozitívne, pretože obnovená plaváreň bude zároveň aj hodnotným architektonickým dielom," zdôraznil brezniansky primátor. Podľa neho to cenu prác zvýšilo o niekoľko stotisíc eur.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička