NDS odštartovala výstavbu prvej etapy R1 B. Bystrica - Slovenská Ľupča

07.05.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Banská Bystrica 7. mája (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) odštartovala výstavbu prvej etapy trojkilometrového úseku rýchlostnej cesty R1 Banská Bystrica - Slovenská Ľupča. TASR o tom v utorok informovala NDS s tým, že na prvotných prácach sa má podieľať zhruba stovka pracovníkov.

"Pred výstavbou je potrebné zamerať inžinierske siete, zriadiť prístupy a lokálne vstupy na stavenisko. Nasledovať bude archeologický a pyrotechnický prieskum, odhumusovanie, preložky vodovodov, plynovodov a vedení elektrického napätia," vysvetlila NDS.

Podľa nej bude výstavba náročná na organizáciu dopravy. V trase aktuálnej cesty I/66 sa bude stavať ďalší úsek R1, cesta I/66 sa preloží a doprava bude pokračovať v novej trase. Preložka hlavného ťahu a jej úspešné sprevádzkovanie je zároveň prvým míľnikom stavby.

"Existujúca cesta I/66 v súčasnosti prestáva vyhovovať kapacitným nárokom dopravy a stavebno-technický stav zaostáva za požiadavkami na bezproblémovú prevádzku. Takisto mostné objekty sú v zlom technickom stave a na konci svojej životnosti. V rámci budovania rýchlostnej cesty sa nevyhovujúci stav vyrieši," zdôraznila NDS.

Stavba R1 zahŕňa 12 mostov, mimoúrovňovú križovatku Šalková a v rámci výstavby sa premiestni takmer 880.000 kubíkov materiálu na zrealizovanie násypov. Stavba v hodnote 87 miliónov eur bude financovaná zo štátneho rozpočtu.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. mája - Starožitnícke a gazdovské trhy

Nitra, agrokomplex

18. mája - Glgáč - stretnutie hrnčiarov

Revište, hrad, okres Žarnovica

18. mája - Deň so Štefanom Kvietikom

pri príležitosti životného jubilea herca Modrý Kameň, hrad