Hrad Likava obnovia za 3,8 milióna eur
Pribudne aj multimediálna expozícia.

02.05.2024 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Likavka 1. mája (TASR) - Hrad Likava na Liptove chcú zrenovovať za viac ako 3,8 milióna eur. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ich získal z projektu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce. Po obnove hradný areál sprístupnia verejnosti vo väčšom rozsahu. Hovorkyňa ŽSK Eva Lacová informovala, že pribudne aj multimediálna expozícia.

„Pôjde o celkovú obnovu hradného komplexu v zmysle rekonštrukcie severného paláca a konzervácie hradieb. Vďaka tomu dôjde k sprístupneniu hradu vo väčšom rozsahu. Vzniknú nové priestory pre vnútorné a vonkajšie expozície," vysvetlila hovorkyňa. Presný termín spustenia prác zatiaľ kraj nekonkretizoval.

Na strane prihraničného partnera, ktorým je Moravskoslezský kraj, urobia stabilizáciu a celkovú sanáciu muriva Hradu Hukvaldy. Súčasťou aktivít na oboch stranách hranice bude vytvorenie virtuálneho zbojníckeho chodníka.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová uviedla, že sa snažia zvýšiť atraktivitu lokalít, ktoré majú v prihraničnom regióne oboch krajov kultúrnu hodnotu a význam z hľadiska kultúrneho dedičstva. "Obe pamiatky majú veľkú historickú hodnotu. Naším zámerom je podporiť ich vysoký potenciál pre rozvoj cezhraničného regiónu, ktorý momentálne nie je využitý naplno," zhodnotila.

Likavský hrad je hradná zrúcanina v obci Likavka v okrese Ružomberok. Nachádza sa na skalnatom výbežku Predného Choča. Podľa informácií z Liptovského múzea v Ružomberku je momentálne pre návštevníkov sprístupnená expozícia v Huňadyho veži.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. mája - Starožitnícke a gazdovské trhy

Nitra, agrokomplex

18. mája - Glgáč - stretnutie hrnčiarov

Revište, hrad, okres Žarnovica

18. mája - Deň so Štefanom Kvietikom

pri príležitosti životného jubilea herca Modrý Kameň, hrad