Festival Párnickô švábkobraňá sa začne farmárskym jarmokom 
V programe sa predstaví Martin Repáň s Repáňovskou muzikou z Terchovej.

23.08.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Siváková

Priaznivci folklóru a zemiakových hodov sa v sobotu 25. augusta stretnú na festivale Párnickô švábkobraňá, ktorý bude na futbalovom štadióne v Párnici. Podujatie sa začne tradičným Remeselným a farmárskym jarmokom, na ktorom sa predstavia ľudoví umelci a tvorcovia, ktorí tu budú prezentovať nielen svoje úžitkové výrobky, ale aj domáce džemy, sirupy, čaje či domáce koláčiky. TASR informovala Zdenka Prílepková z Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne.

Na svoje si prídu aj pestovatelia zemiakov, ktorým ochotne odporučia tie najlepšie odrody odborníci z Výskumnému a šľachtiteľského ústavu zemiakárskeho z Veľkej Lomnice,“ dodala.

Kým od obeda bude patriť festival najmä jarmočníkom, neskôr popoludní už aj folklóru. „Dvanáste Párnickô švábkobraňá otvoria domáci folkloristi. Najskôr to bude detský folklórny súbor Sajdáčik, ktorého na pódiu párnického amfiteátra vystrieda jeho starší kolega, folklórna skupina Párničan. Diváci sa však môžu tešiť na pestrý program, ktorého súčasťou budú aj heligonkárka Karin Smolková, Lúčanka, heligonkári Martin a Miroslav Macekovci, folklórny súbor (FS) Oravan Senior z Nižnej či FS Liptov z Ružomberka,“ priblížila Prílepková.

Prekvapením od organizátorov bude vystúpenie víťaza súťaže Zem spieva Martina Repáňa s Repáňovskou muzikou z Terchovej, ale aj vystúpenie oravských richtárov. Aj tento rok divákom svoj kumšt predvedie tunajší modrotlačiar Matej Rabada, nebudú chýbať hry pre deti a tvorivé dielne a ani tradične obľúbené súťaže o najlepší švábkový chlebík, o najdlhšiu švábkovú šupku, súťaž v škrabaní švábky na čas či v nosení vriec zemiakov.

Podujatie, ktoré je súčasťou Oravského folklórneho leta 2018 pripravuje obec Párnica v spolupráci s OKS a ďalšími subjektmi.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol