Draškovičov kaštieľ bude slúžiť ako múzeum i kultúrno-kreatívne centrum

22.04.2024 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Na snímke veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva vo Viedni Susan Eckeyová (šiesta zľava) a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška (siedmy zľava) spolu s ďalšími hosťami pózujú s členmi skupiny Fringia v dobových kostýmoch pred zrekonštruovaným Draškovičovým kaštieľom počas jeho slávnostného otvorenia v Čachticiach 22. apríla 2024. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.

Čachtice 22. apríla (TASR) - Draškovičov kaštieľ v Čachticiach prešiel rozsiahlou obnovou. Slúžiť bude nielen ako múzeum s viacerými novými expozíciami, ale i ako kultúrno-kreatívne centrum. Národnú kultúrnu pamiatku po rekonštrukcii slávnostne otvorili v pondelok, pre verejnosť ju sprístupnia od 1. mája.

"Kaštieľ bude teraz slúžiť ako nástroj na poznanie života v minulosti. Snažili sme sa to porozdeľovať, v suteréne sa venujeme výrobe vína, legende o Alžbete Báthoryovej, na poschodí životu Rómov, habánom, komunitám, ktoré tu ešte žijú alebo žili a na ďalšom poschodí potom bývaniu šľachty," uviedol riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.

Oproti minulosti tak podľa neho bude sprístupnený verejnosti celý kaštieľ. "Celá expozícia je riešená tak, aby ňou nebolo potrebné sprevádzať," podotkol Martinsko. Expozícia zahŕňa i viaceré prvky moderných technológií, riaditeľ múzea konkretizoval, že ide holografické kino, interaktívnu stenu o výrobe vína, postavu kováča či hudobný salónik, kde sa návštevníci budú môcť stať na chvíľu dirigentom.

Súčasťou priestorov bude i turisticko-informačná kancelária a kaviareň, jej prevádzkovateľa múzeum hľadá.

Rekonštrukciu Národnej kultúrnej pamiatky financoval Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) z prostriedkov z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska, štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov. Rozsiahla obnova pamiatky trvala dva roky, spomenul predseda TSK Jaroslav Baška. "Celá investícia spolu s vybavením stála doposiaľ viac ako 3,15 milióna eur, z Nórska išlo viac ako jeden milión eur a zo štátneho rozpočtu 177.000 eur, viac ako dva milióny eur hradil kraj," vyčíslil Baška.

Kaštieľ bude po obnove podľa neho slúžiť verejnosti nielen ako múzeum, ale i kultúrno-kreatívne centrum a budú sa tam konať i rôzne podujatia.

"Dôvod, prečo Nórsko podporuje projekty v kultúre v krajinách ako Slovensko je, aby ľudia, lokálne komunity poznali svoje dedičstvo a našli miesto, kde môžu byť spolu," skonštatovala veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Susan Eckey. Najdôležitejšou časťou podpory kultúrnych projektov podľa nej je zachovávanie histórie, ale taktiež i pohľad dopredu, aby to ľudia ocenili a stavali na tom pre ďalšie generácie.

Rezidenciu dal od základu ako novostavbu vybudovať Mikuláš Draskovich v roku 1677. Mikuláš podiely na panstve vyženil sobášom s grófkou Barborou Drugethovou, vnučkou Alžbety Báthoryovej. Kaštieľ neskôr vlastnili Forgáčovci, v 19. a začiatkom 20. storočia slúžil ako nocľaháreň nemajetnému obyvateľstvu, čo sa neblaho podpísalo na jeho stave.

TSK pripravuje i revitalizáciu a komplexnú modernizáciu okolia kaštieľa v hodnote 500.000 eur. Financie na investíciu, v rámci ktorej má už hotový projekt, chce získať z Operačného programu Slovensko, avizoval Baška.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača