Podtatranské múzeum zreštaurovalo dve Lutherove Biblie z 18. storočia

22.04.2024 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Poprad 22. apríla (TASR) - Podtatranské múzeum (PM) zreštaurovalo dve vzácne Lutherove Biblie zo začiatku 18. storočia. Jana Kušniráková z PM informovala, že ide o masívne diela, ktoré sú okrem rozsahu pozoruhodné aj z hľadiska vonkajšej a vnútornej výzdoby. Renováciu sa podarilo zrealizovať vďaka dotáciám z Fondu na podporu umenia a od zriaďovateľa, ktorým je Prešovský samosprávny kraj.

"Obe diela majú výraznú historickú i umeleckú hodnotu, hlavne vďaka veľkému množstvu rytín, ktoré sa v dielach nachádzajú, a tiež bohato zdobenej knižnej väzbe, pozostávajúcej z drevených dosiek potiahnutých kožou s ornamentálnou slepotlačou a mosadznými puklicami a sponami," objasnila Kušniráková.

Prvá z Biblií je z roku 1702, má väzbu z drevených dosiek potiahnutých kožou a okrem výjavov z Biblie obsahuje aj portréty Martina Luthera a jeho rodiny. "Druhá Biblia z roku 1708 má väzbu z lepenkový dosiek potiahnutých kožou. Obsahuje rytiny, portréty Martina Luthera a jeho rodiny, mapu Svätej zeme a tiež výjavy zo života Izraelitov," doplnila Kušniráková.

PM aj týmto projektom úspešne pokračuje v reštaurovaní vzácnych Biblií z historického knižničného fondu. V tejto súvislosti múzejná knižnica dlhé roky spolupracuje s reštaurátorom Štefanom Kockom, ktorý spolu s Marekom Kockom odborne posúdil rozsah poškodenia týchto vzácnych tlačí a vypracoval reštaurátorský zámer. Na základe neho realizovali samotné reštaurátorské práce vo svojom reštaurátorskom ateliéri.

"Spod rúk týchto skúsených reštaurátorov vyšli skutočne profesionálne zreštaurované diela, ktoré budú slúžiť aj na prezentačné účely hlavne pri podujatiach organizovaných múzeom. Na jeseň pripravujeme výstavu s názvom Ukryté poklady, ktorá predstaví doposiaľ zreštaurované diela z historického knižničného fondu. Sprievodným podujatím bude aj predstavenie práce reštaurátora formou prednášky, obohatenej o praktické ukážky tejto umelecko-remeselnej činnosti," upozornila Kušniráková.

Knižnica PM v Poprade sa od roku 2010 pravidelne uchádza o podporu v rámci projektov zameraných na reštaurovanie historických knižničných dokumentov. Fond na podporu umenia jej každoročne schvaľuje finančné prostriedky na ich realizáciu. "Prispieva k tomu hlavne skutočnosť, že 60 najstarších a najvzácnejších tlačí bolo rozhodnutím Ministerstva kultúry SR vyhlásených za historické knižničné dokumenty, a preto im je venovaná zvýšená pozornosť z hľadiska ich ochrany," uzavrela Kušniráková.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača