Historická prehliadka na Martinskom vrchu v Nitre predstaví keltské dejiny mesta

18.04.2024 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Ilustračné foto. Archív TASR.

Nitra 18. apríla (TASR) - Prehliadka Martinského vrchu v Nitre i keltský sviatok Beltine budú témami podujatia, ktoré usporadúva nitrianske turistické informačné centrum (TIC). Konať sa bude v bývalých kasárňach pod Zoborom 30. apríla večer.

Účastníci sa zídu o 19.30 h. pred budovou TIC, aby sa s fakľami a petrolejovými lampami vybrali na významné archeologické nálezisko Martinský vrch počas jedného z najvýznamnejším sviatkov keltského roka. "Nitra za vlády Keltov je pre časť verejnosti menej známa kapitola histórie mesta. Desiví bojovníci, záhadní druidi i zruční keltskí remeselníci verili, že počas sviatku Beltine sa magické sily naplno skoncentrujú a umožnia želajúcim očistiť telo a ducha od chorôb a negatívnych myšlienok," uviedli organizátori.

Ako doplnili, podujatie ponúkne účastníkom aj zaujímavé informácie z dávnych dejín Nitry. "V tajomnej atmosfére sprievodca Slavobor Nitriansky porozpráva o najvýznamnejších nálezoch z územia Nitry. Okrem toho predstavíme kolekciu pravekých replík, ktoré vytvorili najlepší remeselníci Slovenska, Moravy a Česka. Pozoruhodné vybavenie si budú môcť účastníci aj sami vyskúšať. Do rozprávania zahrnieme aj ďalšie významné obdobia dejín na danej lokalite," doplnili organizátori z TIC Nitra.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača