Vláda sa zaoberá rozvojom okresov Galanta a Dunajská Streda

27.03.2024 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Na snímke vpravo minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) prichádza na výjazdové zasadnutie vlády SR 26. marca 2024 v Galante. FOTO TASR - Henrich Mišovič.

Bratislava/Galanta 27. marca (TASR) - Ku kľúčovým opatreniam, ktoré sa týkajú ekonomicko-sociálneho rozvoja v okresoch Galanta a Dunajská Streda, patrí zabezpečenie výchovy a vzdelávania všetkých detí v ich materinskom jazyku na národnostne zmiešanom území v školách s vyučovacím jazykom slovenským a vyučovacím jazykom národnostnej menšiny. Vyplýva to z návrhu krokov a opatrení na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti daného regiónu, ktorými sa vláda zaoberala na stredajšom výjazdovom rokovaní v Galante.

"V záujme zlepšenia podmienok na trhu práce bude vláda iniciovať vyhľadávanie strategických investorov prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu a možnosti podpory etablovaných výrobných závodov v okresoch Galanta a Dunajská Streda," dodáva kabinet v prijatom unesení.

Medzi úlohami, ktoré v rámci jednotlivých rezortov zároveň vláda prijala, patria viaceré kroky zamerané na zlepšenie dopravnej infraštruktúry okresov Galanta a Dunajská Streda. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) má okrem iného zabezpečiť do konca roka realizáciu veľkoplošnej opravy na ceste I. triedy na obchvate v Galante vrátane okružnej križovatky, do konca septembra má dôjsť k vyhláseniu verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby, týkajúceho sa mosta v Seredi. Po schválení zákona o strategických investíciách má takisto do 30. septembra rezort dopravy zabezpečiť osvedčenie o strategickej investícii pre projekt "Zvýšenie priepustnosti trate Bratislava - Dunajská Streda - Komárno".

Vláda takisto schválila uvoľnenie 1.987.000 eur pre konkrétne projekty obcí a občianskych v okresoch Galanta a Dunajská Streda.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) po rokovaní zdôraznil, že vláda má prioritný záujem o udržanie a rozvoj dobrých vzťahov medzi Maďarmi a Slovákmi na národnostne zmiešanom území. "Dnes sme túto tému spojili s mimoriadne dôležitými vážnymi rozhodnutiami, ktoré prijala vláda a ktoré sa týkajú aj problémov samosprávy aj v tomto regióne," uviedol premiér.

Poukázal pritom na novelizácie zákonov o verejnom obstarávaní a posudzovaní vplyvov na životné rozhodnutie. "Sú to revolučné novelizácie, ktoré výrazne zjednodušia a skrátia procesy," upozornil premiér. Za rovnako revolučnú zmenu v tomto smere označil aj novelizáciu zákona o pobyte cudzincov, ktorá by mala prispieť k lepšej možnosti získať vysokokvalifikovaných zamestnancov zo zahraničia. "Potrebujeme rozbehnúť slovenskú ekonomiku, a to bez takýchto novelizácií spomínaných zákonov nemožno," upozornil premiér.

Avizoval, že vláda má záujem organizovať výjazdové rokovanie v budúcnosti opäť na národnostne zmiešanom území na juhu stredného Slovenska.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol