T. Drucker zaželal študentom úspešné skúšky osobne na škole, ktorú navštevoval

12.03.2024 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke zľava predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker a zástupca riaditeľky SPŠE Jozef Lukianov počas návštevy Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Bratislave 12. marca 2024. FOTO TASR - Dano Veselský.

Bratislava 12. marca (TASR) - Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) zaželal študentom štvrtého ročníka na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Bratislave úspešné zvládnutie písomnej časti skúšok zo slovenského jazyka a literatúry. Vrátil sa tak na pôdu školy, kde maturoval. Zároveň otvoril obálky s testami písomných maturít zo slovenského jazyka a literatúry.

"Maturitné skúšky sú prvou ozajstnou dospeláckou výzvou, ktorá vás posunie k novým možnostiam a príležitostiam, či už v ďalšom štúdiu alebo v novej profesionálnej kariére. Maturitné skúšky sú viac než len testom vedomostí a schopností. Sú to aj skúšky vytrvalosti a odhodlania. Je to veľký krok do sveta, v ktorom sa budete pravidelne stretávať s náročnými rozhodnutiami," uviedol Drucker.

Spolu 688 stredných škôl čakajú 12. až 15. marca písomné maturity. Vyše 41.000 maturantov absolvuje písomné skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, z cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka. Z celkového počtu maturantov je vyše 2500 žiakov so zdravotným znevýhodnením.

Týždeň písomných maturít otvoril externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry. Rovnako tak test z predmetu maďarský jazyk a literatúra pre žiakov s maďarským vyučovacím jazykom.

V stredu (13. 3.) budú maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl je v tomto čase určený externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1.

Nasledujúci deň vo štvrtok (14. 3.) čaká na Slovensku žiakov externý test z matematiky. Maturitný týždeň uzavrie v piatok (15. 3.) externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry pre žiakov zo škôl národnostných menšín.

Výsledky externej časti maturitnej skúšky si všetky školy budú môcť prevziať 3. mája 2024 elektronickou formou. Výsledky žiakov v papierovej forme budú školám doručené do 12. mája 2024.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol