Biskup Judák požehnal nový organ v kostole sv. Jána Nepomuckého v Slepčanoch.

11.03.2024 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Ilustračné foto. Archív TASR.

Slepčany 11. marca (TASR) - V kostole sv. Jána Nepomuckého v Slepčanoch v okrese Zlaté Moravce pribudol nový organ. Počas slávnostnej svätej omše ho v nedeľu 10. marca požehnal nitriansky biskup Viliam Judák.

Organ postavil a sfunkčnil Ján Novák z Lipovej. Existuje stará tradícia darovať organárovi pri odovzdaní organa sud s vínom v takom objeme, aký má najväčšia píšťala v organe. Majster Novák si na pamiatku odniesol symbolický súdok, informovalo Biskupstvo Nitra.

Jednomanuálový organ má deväť registrov, mechanické traktúry a zásuvkové vzdušnice. Traktúry sa pohybujú v mosadzných puzdrách, vzdušnice majú dubový rám a sú špuntované. Skriňa nástroja je z borovicového a smrekového dreva. V nástroji sa nachádza 609 píšťal.

Podľa výskumu Mariána Alojza Majera z roku 2003 postavil nový organ pre kaplnku v Slepčanoch v roku 1727 organár Martin Zorkovský st., ktorý postavil aj organ v Katedrále sv. Emeráma v Nitre. Kaplnka predchádzala súčasnému kostolu.

Z neznámych príčin v roku 1763 neznámy organár premiestnil nástroj do iného kostola. "Údaj o tom sa nachádza na čele ventilu C a informuje o ňom organár Otmar Gergelyi, ktorý organ opravoval v roku 1980," potvrdilo biskupstvo. V súčasnosti sa nástroj nachádza v kostole sv. Juraja vo Vieske nad Žitavou, ďalšom filiálnom kostole vtedajšej farnosti z 18. storočia.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol