Mestská hromadná doprava v Nitre vlani prepravila vyše 26 miliónov ľudí

07.03.2024 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Ilustračné foto. Archív TASR.

Nitra 7. marca (TASR) - Nitrianska mestská hromadná doprava (MHD) vlani prepravila rekordný počet cestujúcich. Podľa údajov, ktoré zverejnila radnica, ju využilo 26.745.045 ľudí.

Magistrát zdôvodňuje nárast počtu cestujúcich v autobusoch novým dopravcom, ktorým sa pred dvoma rokmi stal víťaz medzinárodného tendra, spoločnosť Transdev Slovensko. "Od jeho nástupu medziročne stúpol počet prepravených cestujúcich o viac ako 1.700.000. Nitra získala nielen úplne nový vozový park, ale aj najmodernejší odbavovací systém na Slovensku. Cestujúci takisto ocenili možnosť jednoduchého nákupu cestovného lístka prostredníctvom dopravnej či platobnej karty, SMS a mobilnej aplikácie," pripomenula radnica.

Podľa mestského úradu sa v súčasnosti stala hromadná doprava pre mnohých ľudí spoľahlivou, rýchlou a lacnejšou alternatívou k individuálnej automobilovej doprave. Ako vyplýva z údajov, ktoré mesto zverejnilo, v roku 2010 sa v autobusoch nitrianskej MHD prepravilo takmer 15 miliónov pasažierov. Neskôr sa ich počet každoročne zvyšoval o niekoľko desiatok tisíc. Výnimkou boli pandemické roky 2020 a 2021, keď počet cestujúcich klesol na desať miliónov. V roku 2022 prudko stúpol na 25 miliónov a vlani na rekordných 26,7 milióna pasažierov.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača