Košické mestské lesy kúpili novú súpravu na odvoz dreva
Ťažbu zvyšovať neplánujú.

14.02.2024 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Ilustračné foto. Archív TASR.

14. februára (TASR) - Mestské lesy (ML) Košice budú mať novú súpravu na odvoz dreva, zaplatia za ňu takmer 323.000 eur bez DPH. Ako pre TASR potvrdili, jej obstaranie je v súlade s plánom obnovy dopravnej techniky. Objem ťažby dreva zvyšovať neplánujú.

"Nejde o zvyšovanie počtu odvozných súprav, ktorými spoločnosť disponuje. Spolu vlastní tri odvozné súpravy," uviedol mestský podnik s tým, že výzva na obstaranie bola zverejnená na jeho webovej stránke a na aukčnom systéme spoločnosti PROe biz.

Kúpnu zmluvu podľa Centrálneho registra zmlúv uzavreli s Volvo Group Slovakia. "Začiatok obstarania bol október 2023, s termínom dodania október 2024," doplnil. Súprava pozostáva z ťahača, nadstavby, nákladného návesu na prepravu krátkeho a dlhého dreva a hydraulického nakladacieho žeriavu s drapákom. Nákup je financovaný z vlastných prostriedkov ML. Odvozné súpravy podľa nich v súčasnosti nie je možné financovať z eurofondov.

Ako uviedli, priemerne ťažia 80.000 kubických metrov dreva ročne. Prevažne ide o listnaté dreviny ako buk, dub a hrab. Z ihličnanov sú to jedľa, smrek a borovica. "Drevo je dodávané na 80 percent tuzemského a 20 percent zahraničného trhu," dodali. ML Košice obhospodarujú 19.553 hektárov lesov.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol