Po Mníšku nad Hnilcom budú mať krajskí cestári ďalšie nové sklady soli

13.02.2024 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Ilustračné foto. Archív TASR.

Košice 12. februára (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) plánuje budovať sklady posypovej soli na zimnú údržbu ciest. Minulý rok pribudol takýto sklad v rámci krajskej správy ciest v cestmajsterskom obvode v Mníšku nad Hnilcom v okrese Gelnica. Jeho kapacita je 360 ton a využitý bol už počas aktuálnej zimnej sezóny, informoval KSK.

Celková cena stavby skladu v Mníšku nad Hnilcom vrátane dodatku bola 211.000 eur a jeho výstavba trvala 110 pracovných dní. Sklad má šírku zhruba desať metrov a dĺžku 12,6 metra.

Kraj plánuje pokračovať v budovaní skladov aj do ostatných stredísk. "Dôvod je jednoduchý, týmto spôsobom šetríme prostriedky župy a tiež životné prostredie. Peniaze ušetríme na nájomnom, keďže doteraz sme na uskladnenie soli využívali prenajaté priestory. V rámci ekologického hľadiska sú nové sklady zabezpečené tak, aby nepoškodzovali životné prostredie, nedochádzalo k úniku látok do pôdy či vodných tokov," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Ďalšie väčšie sklady soli plánujú v Spišskej Novej Vsi a Rožňave. Aktuálne podľa kraja prebiehajú procesy verejného obstarávania, výstavba bude stáť približne 900.000 eur.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol