HaZZ: Hasiči sa občasne stretávajú so sťaženým príjazdom pre zaparkované autá
Apelujú na vodičov, aby pri parkovaní mysleli aj na to, že tadiaľ môžu o niekoľko minút prechádzať hasičské automobily.

26.01.2024 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

        Bratislava 26. januára (TASR) - Hasiči sa občasne stretávajú s problémom sťaženého príjazdu na miesto udalosti pre zaparkované autá. Apelujú na vodičov, aby pri parkovaní mysleli aj na to, že tadiaľ môžu o niekoľko minút prechádzať hasičské automobily. Pre TASR to priblížil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.
        "Náročný prejazd je však v princípe na väčšine sídlisk najmä vo večerných hodinách, či už v Petržalke, na Dlhých dieloch, v Ružinove, ale tiež napríklad aj v lokalite Mokráň záhon," ozrejmil Koči. 
        Ako príklad uviedol požiar zo záveru septembra minulého roka, keď hasiči zasahovali pri požiari pivnice na Tylovej ulici v Bratislave. Prechádzali k nemu cez ulicu, kde boli z oboch strán zaparkované autá a hasičský automobil mal na prejazd rezervu asi desať centimetrov po oboch jeho stranách. "Čas príjazdu na miesto udalosti táto situácia predĺžila približne o tri minúty," doplnil hovorca. 
        Priblížil, že hasiči si počas jazdy na miesto udalosti všímajú, že najmä dostatočne široké cesty sú zaplnené zaparkovanými autami viac, ako to bolo pred niekoľkými mesiacmi. Vodiči preto majú podľa nich myslieť pri parkovaní na to, že okolo môže prechádzať hasičské auto. "V opačnom prípade to môže spôsobiť, napríklad v prípade požiaru, neskorší začiatok hasiacich prác," podotkol Koči. 
        Zákaz parkovania na chodníkoch platí od 1. októbra minulého roka celoplošne. Výnimkou sú len úseky, na ktorých to umožní príslušné dopravné značenie alebo dopravné zariadenie. Parkovať na chodníkoch môžu aj naďalej bicykle, kolobežky (aj s pomocným motorčekom) a motocykle, pri ktorých ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača