V Humennom obnovia Izbu uhorských kráľov
Mesto pokračuje v rekonštrukcii Izby uhorských kráľov v tamojšom zámku.

02.02.2018 | Prešovský kraj | Autor: Ján Lašák

Priestor v zámku je na Slovensku unikátom. K reštaurovaniu pristúpilo Vihorlatské múzeum (VM) ešte v roku 2011. Momentálne je v procese obnovy 15 nástenných malieb na plátne v drevených podrámoch.

"Jednotlivé obrazy uhorských kráľov sa nachádzajú v ateliéri akademického maliara, a teda aj reštaurátora Ľubomíra Cápa. Mali by sa reštaurovať do novembra roku 2018," uviedla pre TASR historička VM Zuzana Koščová.

Zaujímavosťou tejto miestnosti oproti ostatným v zámku je to, že jednotlivé maľby nie sú na stene, ale na plátne, ktoré je natiahnuté na drevenom ráme. Podľa jej ďalších slov je tomu tak preto, že realizátori týchto malieb zistili, že omietky sú nekvalitné a môžu opadávať, čím by sa vyobrazenie poškodilo. Aj napriek tomu, že ide o maľby na plátne, sú realizované technikou secco, čiže na suchú omietku.

Súčasné zásahy predstavujú upevnenie podkladu obrazov a  odstránenie depozitov nečistôt, prachu, premaľby a sekundárnych zásahov.

"Poškodené časti plátnovej podložky obrazov budú sceľované a upínané na opätovne vyhotovené drevené podrámy. Po vytmelení poškodených častí omietkového podkladu, výtvarnom scelení poškodených častí farebnej vrstvy a záverečnej fixácii malieb, bude v závere roka 2018 nasledovať inštalácia obrazov na stenu," informovala Jana Fedičová z múzea. Komplexnú rekonštrukciu komnaty zavŕši podľa jej ďalších slov osadenie repliky pôvodnej podlahy a inštalácia galerijného osvetlenia.

"Na Slovensku nenachádzame analógiu k takýmto komplexným miestnostiam s vyobrazením uhorských panovníkov," zdôraznila Koščová. Nástennú galériu tvoria portréty od Štefana I. po Máriu Teréziu. Nachádza sa ich tu približne 50, v spodnej časti sú doplnené ozdobnými festónmi a kazetami s latinskými textami. Tie dokumentujú významné udalosti z ich života, resp. panovania.

"Portréty majú vysokú historickú výpovednú hodnotu a takisto sú veľmi cenné v takomto rozsahu, ako sú v tejto miestnosti," doplnila s tým, že ich vznik sa datuje do druhej polovice 18. storočia.

Nástennú výzdobu Izby uhorských kráľov dotvára zreštaurovaná kompozícia závesných festónov s maskami a vyobrazeniami erbov všetkých území Uhorska, neskôr Rakúsko-Uhorska, nad ktorou sa vyníma výjav s dvoma anjelmi držiacimi svätoštefanskú korunu. Stropnú časť vypĺňa rozsiahla centrálna maľba s personifikáciou uhorského súdnictva. Rohové časti miestnosti zdobia motívy vojenských trofejí a ďalšie dekoratívne vyobrazenia.

Doteraz bolo z rôznych zdrojov počas reštaurátorských prác v Izbe uhorských kráľov preinvestovaných vyše 83.000 eur. V tomto roku obnovu podporila Nadácia VÚB.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava