Nádoby na odpad pri rodinných domoch v Partizánskom sú označené štítkom

03.01.2024 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto. Archív TASR.

Partizánske 3. januára (TASR) - Samospráva Partizánskeho označila štítkom nádoby na zmesový komunálny odpad pri rodinných domoch na území mesta. Opatrením chce predchádzať tomu, aby obyvatelia ukladali pred svoje nehnuteľnosti dodatočné nádoby, znížiť tak plánuje i množstvo komunálneho odpadu.

Zberné nádoby pri rodinných domoch samospráva označila identifikačným štítkom s príslušným číslom, ktoré je pridelené pre konkrétnu domácnosť. "K označeniu zberných nádob na zmesový odpad sa pristúpilo z dôvodu, že obyvatelia si svojvoľne umiestňovali pred svoju nehnuteľnosť dodatočné nádoby na zber odpadov, čím ich počet prevyšoval povolený počet zberných nádob vzhľadom na počet obyvateľov žijúcich v jednej domácnosti," ozrejmila radnica.

Identifikačné štítky sú podľa nej farebne rozlíšené podľa jednotlivých mestských častí. "Zavedenie tohto opatrenia vplýva na znižovanie množstva zmesových odpadov, podporu triedeného zberu komunálnych odpadov a úsporu nákladov pri zbere zmesových odpadov," vysvetlila.

Úpravu zaviedlo mesto v rámci aktualizácie príslušného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi. Normu schválili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní. Aktualizácia nariadenia podľa radnice vyplynula predovšetkým z iniciatívy oddelenia životného prostredia a dopravy, ktoré chce vytvoriť opatrenia na znižovanie množstva zmesových odpadov ukladaných na skládku, zvýšiť triedenie a zefektívniť systém nakladania s odpadom, ako i znížiť poplatok pre občanov.

VZN mesto rovnako zaviedlo možnosť vyhodiť psie exkrementy do nádob na zmesový komunálny odpad, rozšírilo možnosti zbaviť sa elektroodpadu, ako i upravilo triedený zber odpadov, v rámci ktorého zavedie spoločný zber plastov, kovov a kompozitov do jednej spoločnej nádoby v objeme 1100 litrov. Tento systém zberu uplatní aj pri vrecovom zbere uvedených triedených zložiek komunálneho odpadu z rodinných domov.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača