Žiar nad Hronom bude v roku 2024 hospodáriť s rozpočtom 20,075 milióna eur

15.12.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Žiar nad Hronom 15. decembra (TASR) - Mesto Žiar nad Hronom bude v roku 2024 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom na úrovni 20.075.239 eur. Návrh vo štvrtok (14. 12.) schválili na rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ) žiarski poslanci.

Bežný rozpočet je podľa hlavného ekonóma mesta Martina Majerníka zostavený ako vyrovnaný. Bežné výdavky a bežné príjmy sú na úrovni 19.079.239 eur. Kapitálový rozpočet je zostavený ako schodkový, príjmy sú rozpočtované na úrovni 77.130 eur a výdavky na úrovni 476.000 eur.

"Ostatné výdavky sú kryté finančnými operáciami, rezervným fondom vo výške 918.870 eur a výraznou časťou z tejto sumy bude uhradený splátkový úver, ktorý mesto má ako záväzok vo výške 520.000 eur," ozrejmil Majerník.

Tvorba mestského rozpočtu bola podľa jeho slov zložitá, nakoľko nie je doteraz schválený štátny rozpočet a mesto tak nepozná presné sumy, ktoré sú plánované z príjmu zo štátneho rozpočtu. Pri jeho tvorbe preto vychádzali z odporúčaní Združenia miest a obcí Slovenska, ministerstva financií, štatistického úradu a vlastných prepočtov.

"Určite to bol najťažší rok zostavovania rozpočtu, ale zároveň musím povedať, že sme jedno z mála miest, ktoré dokázalo zostaviť rozpočet taký, ktorý nebude obmedzovať činnosti a služby poskytované obyvateľom mesta tak, ako boli doteraz poskytované," podotkol na rokovaní MsZ primátor Peter Antal. Pozitívnou správou podľa jeho slov je aj to, že zachované ostanú všetky športoviská. Na druhej strane však priznal, že mesto neplánuje v budúcom roku žiadne veľké investície.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača