V Trenčíne stúpnu dane z nehnuteľností, poplatky za komunálny odpad i psa

13.12.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Ilustračné foto. Archív TASR.

Trenčín 13. decembra (TASR) - Trenčania zaplatia v budúcom roku za komunálny, drobný stavebný odpad a za psa viac. Zvýšia sa i dane z nehnuteľností a poplatok za ubytovanie. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia mesta o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktoré v stredu schválilo mestské zastupiteľstvo.

Podľa pôvodného návrhu vedúcej ekonomického útvaru trenčianskej radnice Márie Capovej mal poplatok za komunálny odpad stúpnuť o 13,2 percenta. Dôvodom bola snaha mesta pokryť predpokladané náklady za služby spojené s odpadom v roku 2024 a tiež o nové náklady za úpravu odpadu pred skládkovaním.

Podľa viceprimátora Jána Forgáča sa povinnosť úpravy odpadu pred skládkovaním na celoštátnej úrovni o rok odkladá, navrhol pozmeňovací návrh a zvýšenie poplatkov za odpady iba o 6,5 percenta. Poslanci jeho návrh schválili.

V prípade dane z nehnuteľností je predpis dane na tento rok v Trenčíne 8,3 milióna eur. Zvýšením sadzieb dane z nehnuteľností predpokladá radnica v budúcom roku príjem 11,6 milióna eur.

Ročný poplatok za psa v byte sa zvýši z doterajších 30 na 35 eur, za psa chovaného v rodinnom dome z 12 na 15 eur. Celkový príjem mesta z daní za psa sa zvýši z tohtoročných 50.000 na približne 62.000 eur.

Daň za ubytovanie v ubytovacích zariadeniach v Trenčíne stúpne z jedného na dve eurá. Po novom budú od Nového roku od dane za ubytovanie oslobodené deti do šesť rokov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol