V Múzeu slovenskej dediny predstavia predvianočné a vianočné zvyky

08.12.2023 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Na snímke obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom počas podujatia Vianoce na dedine v Múzeu slovenskej dediny (SNM) v Martine dňa 11. decembra 2022. FOTO TASR - Erika Ďurčová.

 Martin 8. decembra (TASR) - Predvianočné a vianočné zvyky spoznajú v nedeľu (10. 12.) návštevníci Múzea slovenskej dediny v Martine na podujatí Vianoce na dedine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že vianočné pastorely z prvej polovice 19. storočia predstaví Folklórna skupina Hájiček z Chrenovca-Brusna. "V programe Betlehemci z Chrenovca prevedú návštevníkov vianočným dňom na hornej Nitre v sprievode heligónky a pastierskych fujár trombít. Ľúbostné čarovanie spojené s dňom Ondreja priblíži Folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc. S vianočnou hrou Chodenie s hadom sa predstaví Detský folklórny súbor Malý Lysec z Belej-Dulíc," uviedla.

Do obyčajov stridžích dní zasvätia návštevníkov pri ondrejskom veštení. "Lucie s husacími krídlami pozmetajú všetko zlé a Mikuláš s čertom a anjelom podľa zásluh odmenia všetky poslušné i neposlušné deti," priblížila.

Neodmysliteľnou súčasťou podujatia je pečenie oblátok na oblátnici, zdobenie medovníkov, ukážky výroby vianočných ozdôb zo slamy a cesta a predaj ľudovo-umeleckých výrobkov.

"Pre najmenších návštevníkov sú pripravené tvorivé dielne, v ktorých si budú môcť vyrobiť ozdoby na vianočný stromček," dodala Kiripolská s tým, že o 13.30 h sa budú konať evanjelické a. v. služby Božie v kostole z Rudna.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol