Zápis Terchovskej muziky do UNESCO bude pripomínať kniha aj poštová známka

05.12.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Na snímke terchovská muzika. Archív TASR.

Terchová 5. decembra (TASR) - Knižnú monografiu a poštovú známku o Terchovskej muzike predstavia v utorok v Terchovej. Stane sa tak pri príležitosti 10. výročia jej zápisu do nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Ako priblížil autor knihy Peter Cabadaj, zápisom sa zavŕšila vyše 120-ročná snaha generácií terchovských muzikantov.

"Podľa pamätníkov mala takmer každá terchovská osada vlastnú muziku s charakteristickým repertoárom aj interpretačným štýlom. Nemôže byť teda žiadna náhoda, že odborníci označujú Terchovú za miesto s najväčšou koncentráciou hudobníkov na malom priestore," poznamenal.

Terchovskí muzikanti sú podľa Cabadaja všestranní a zvyčajne ovládajú hru na viacerých nástrojoch. Zvládnu party spoluhráčov v sláčikovej hudbe, vedia hrať na píšťalkách či heligónke. "Hoci terchovská muzika disponuje skromným nástrojovým obsadením i harmonickým sprievodom, nič jej to neuberá na kráse a podmanivosti. Hudobníci zdanlivý nedostatok plne kompenzujú hrdelným spevom, čím zvyšujú expresívnosť aj výbušnú silu interpretačného prejavu," vysvetlil.

Cabadaj zdôraznil, že experti v prípade terchovskej muziky oceňujú mimoriadne špecifický nástrojový štýl ľudovej hudby. Ten je spojený s charakteristickým spevným a tanečným prejavom, viazaným na jednu lokalitu a jej širšie okolie. Zároveň podľa jeho slov ide o dôležitý prvok kultúrneho dedičstva obce, s ktorým sú stotožnení jej obyvatelia.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol