Tereziánske slávnosti v Chtelnici v znamení korunovácie cisárovnej
Panovníčka navštívila tamojší kaštieľ pred 240 rokmi.

05.08.2018 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

V kaštieli v Chtelnici pri Trnave si v sobotu (4.8.) pripomenuli návštevu panovníčky Márie Terézie v roku 1775 Tereziánskymi slávnosťami. Areálom kaštieľa prešiel slávnostný korunovačný sprievod, najdôležitejším bodom programu slávností bola práve korunovácia Márie Terézie. TASR o tom informovala spoluorganizátorka podujatia Jana Blažková.

"Slávnosti sa konali hlavne preto, že v Chtelnici sa traduje historka o návšteve Márie Terézie. A keďže minulý rok bol rokom Márie Terézie, rozhodli sme sa usporiadať Tereziánske dni. Po úspešnom prvom ročníku sme mali záujem na toto podujatie nadviazať dlhodobo," uviedla Blažková.

 

           

V čase návštevy Márie Terézie pred vyše 240 rokmi bol kaštieľ majetkom rodu Erdödy. K nemu patrili záhrady s alejami, sady pomarančovníka, bažantnica a zverinec. Tie dal vybudovať Ján Erdödy, bývalý prezident uhorskej kráľovskej komory, práve kvôli návšteve cisárovnej so sprievodom. Na jej počesť usporiadal poľovačky, ples, ohňostroj i ďalšie slávnosti.

"Minulý rok sme opravili západnú baštu, tento rok sme nezískali finančné zdroje, takže čaká na dokončenie. Minulý rok sme z ministerstva kultúry dostali financie z projektu Obnovme si svoj dom. Opravili sa okná, podlahy, vnútorné rozvody, omietky, voda, kanalizácia a schody, takže interiér je už v podstate dokončený. Ešte musíme dokončiť vonkajšie okná a fasády," poznamenala k úpravám kaštieľa predsedníčka občianskeho združenia Zámok Hlohovec Jana Kvantová.

Tereziánske slávnosti začali hudobným vystúpením a bábkovým divadlom súboru Animare Silva. V programe bol aj koncert Bystrík bandy, Druhej edície a na záver tanečná zábava s Váh River Bandom.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice