S príchodom Mikuláša sa v Nitre rozsvietil vianočný strom

04.12.2023 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Ilustračné foto. Archív TASR.

Nitra 3. decembra (TASR) - S príchodom Mikuláša sa v Nitre v nedeľu rozsvietil vianočný stromček a vianočné mestečko na Svätoplukovom námestí. Vianočný strom pomáhali rozsvietiť aj účastníci Sprievodu svetla. Tí sa stretli na hornom nádvorí Nitrianskeho hradu, kde pri soche pápeža Jána Pavla II. požehnal nitriansky biskup Viliam Judák adventný veniec a zapálil na ňom prvú sviecu. Od nej si mohli účastníci sprievodu zapáliť svoje lampáše a adventné svetlo priniesť na Svätoplukovo námestie, informovalo Biskupstvo Nitra.

Vianočné mestečko plánuje radnica ponechať otvorené až do Silvestra, rozhodujúci bude záujem predajcov. Tých je na námestí 30, z toho osem ponúka občerstvenie, osem stánkov je nápojových a v 13 stánkoch si môžu záujemcovia kúpiť tovar s vianočnou tematikou. Tridsiaty stánok je charitatívny, striedať sa v ňom budú viaceré združenia, skonštatoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Tohtoročné Vianoce budú v Nitre ekologickejšie, mesto nakúpilo za 17.800 eur celkovo 20.000 zálohovaných vratných pohárov s vianočnou maľbou. Sú zo špeciálneho polykarbonátového nerozbitného materiálu. Novinkou je aj ponuka v stánkoch s občerstvením. "Každý stánok s predajom jedla má povinnosť ponúkať aj bezlepkové a bezlaktózové dobroty," povedal Holúbek.

Program vo vianočnom mestečku bude ladený tematicky. Tradičné pondelky budú približovať obyčaje a zvyky našich predkov. Utorky budú rockové, stredy komunitné, štvrtky školské a piatky vyhradené základným umeleckým školám. Adventné víkendy budú aj vzhľadom na väčší počet návštevníkov bohatšie na program.

Dominantou vianočného mestečka v Nitre je 15 metrov vysoká jedľa obyčajná. Jej vek je odhadovaný na 30 až 40 rokov a vyrástla v záhrade rodinného domu v obci Lužianky neďaleko Nitry.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol