Žilinskí mestskí policajti začali používať telové kamery

01.12.2023 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Ilustračné foto. Archív TASR.

Žilina 1. decembra (TASR) - Žilinskí mestskí policajti začali používať telové kamery. Podľa vedúcej odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu (MsÚ) v Žiline Kataríny Gazdíkovej umožní nahrávka objektívne vyhodnotiť zákonnosť postupu zasahujúceho mestského policajta aj správanie a protiprávne konanie osoby, proti ktorej bol zásah vykonaný.

Doplnila, že cieľom používania kamier je zaznamenávanie objektívnych nahrávok najmä v situáciách, keď príslušník bezprostredne zasahuje do základných práv a slobôd cudzej osoby, pristihnutej pri protiprávnej činnosti. "V týchto situáciách môže dôjsť k eskalácii napätia medzi zasahujúcim policajtom a osobou, proti ktorej zásah smeruje. Zaznamenanie celého zásahu prostredníctvom kamery bude slúžiť ako objektívny dôkaz. Týmto spôsobom sú chránení nielen príslušníci mestskej polície, ale aj osoby, voči ktorým policajti zakročili," uviedla.

Kamery sa podľa nej budú používať len v určitých situáciách. "Napríklad pri riešení priestupkov, zabezpečovaní obecných vecí verejného poriadku a ochrany životného prostredia v obci, ale aj v iných odôvodnených situáciách. Nahrávka z kamery bude použiteľná ako dôkazný prostriedok v prípadoch, keď je príslušník mestskej polície obviňovaný z protiprávneho konania alebo z neprofesionálneho správania počas zásahu, prípadne zo zneužitia právomocí verejného činiteľa," dodala Gazdíková.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol