Podroháčske folklórne slávnosti privítajú 50 súborov
Pripomenú si niekoľko významných výročí.

03.08.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Siváková

Vystúpenia 50 folklórnych súborov a skupín, jarmok ľudových remesiel, výstavy, školy tanca či množstvo stánkov a atrakcií – to všetko je pripravené pre návštevníkov 43. ročníka Podroháčskych folklórnych slávností. Najväčšie kultúrne podujatie na Orave sa začína v piatok v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku a potrvá do nedele 5. augusta. Počas jeho konania sa predstaví viac ako 1000 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska, Srbska a z Írska.

„Dramaturgická rada festivalu si každoročne osvojí inú nosnú myšlienku podujatia, ku ktorej sa potom prikláňa zostavovanie programov a sprievodných aktivít. Práve rok 2018 je rokom mnohých jubileí nielen v našej obci, ale aj na Slovensku či medzi oravskými folklórnymi súbormi a osobnosťami Oravy. Preto zastúpenie a prezentácia folklóru Oravy bude mať aj tento rok v programovej štruktúre slávností svoje miesto,“ informoval TASR člen prípravného výboru podujatia a pracovník Obecného úradu v Zuberci Pavol Šroba.

Dodal, že okrem týchto jubileí si počas slávností chcú pripomenúť aj 430. výročie prvej písomnej zmienky o obci Zuberec. V tejto myšlienke sa bude niesť sobotňajší (4.8.) program v miestnom múzeu, ktorý bude prezentovať zaujímavosti ľudových piesní z obce. Každodenný život tamojších obyvateľov v minulosti priblíži aj výstava Zuberec na starej fotografii.

„Jednou z vyhľadávaných turistických atrakcií Oravy je Oravský hrad, v ktorom bolo pred 150 rokmi vytvorené a umiestnené múzeum. Toto výročie si pripomenieme v sobotňajšom programe, nazvanom 150 rokov Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne,“ spomenul Šroba.

Program slávností sa začína v piatok o 19. hodine na ihrisku v Oravskom Bielom Potoku Privítankou. Súčasne sa o 19.00 h v Zuberci na Námestí sv. Vendelína začína program vyhrávaním ľudovej hudby Struna zo Zuberca, ľudovej hudby Mareka Borsíka a vystúpením súboru Skalni z Krakova.

„V sobotu o 12.00 h pozývame návštevníkov do Múzea oravskej dediny na už spomínaný program pri príležitosti 150. výročia Oravského múzea P. O. Hviezdoslava, po ktorom bude uvedený program A veru Zuberec. Na záver budú otvorené všetky výstavy inštalované počas festivalu,“ doplnil. Program bude pokračovať o 13.30 h slávnostným sprievodom súborov k amfiteátru. Tam sa o 14.00 h uskutoční otvorenie festivalu.

Z nedeľnej ponuky podľa Šrobu zaujme nielen sviatočná furmanka, ktorá spríjemní ráno cestu z Habovky do Brestovej, či svätá omša v skanzene v Zuberci, ale aj program v amfiteátri. Program na javisku otvoria o 10.30 h folkloristi zo Zuberca, Habovky a z Oravského Bieleho Potoka. Záverečný program bude patriť tanečníkom a spevákom zo Slovenska a zahraničia. „Súčasťou festivalu, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, bude 27. oravský tradičný jarmok oživených remesiel," dodal.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice