MsZ schválilo zvýšenie platu primátora Rimavskej Soboty 

22.11.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. Archív TASR.

Rimavská Sobota 22. novembra (TASR) - Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko bude za výkon funkcie poberať plat vo výške 5442 eur. Poslanci mesta na utorňajšom (21. 11.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili zvýšenie jeho základného platu o 30 percent.

Šimko, ktorý bol od jari 2020 do októbra tohto roku poslancom Národnej rady (NR) SR, v uplynulých rokoch dostával vo funkcii primátora mesta v súlade so zákonom minimálnu mzdu. "Počas obdobia, kým Jozef Šimko bol poslancom parlamentu, ušetril mestu na plate 235.598 eur. Okrem toho nemal vodiča a plat vodiča by za toto obdobie činil 65.156 eur," skonštatoval na zasadnutí MsZ prednosta mestského úradu v Rimavskej Sobote Štefan Szántó.

Po zániku mandátu poslanca parlamentu mal Šimko ako primátor Rimavskej Soboty v závislosti od počtu obyvateľov mesta od októbra nárok na základný plat vo výške 4186 eur. Na utorňajšom zasadnutí MsZ poslanci mesta rokovali o jeho zvýšení.

Poslanec MsZ Zoltán Cziprusz v diskusii pripomenul, že primátor aj pred nástupom do NR SR poberal plat zvýšený o 40 percent, v súvislosti so súčasnou ekonomickou situáciou mesta však navrhol zvýšenie o 30 percent. Poslanec Roman Vaľo zastupiteľstvo vyzval pristúpiť k bodu racionalizačne a plat primátora nezvyšovať. "Pri 30-percentom zvýšení to urobí približne cez 15.000 eur za rok," dodal Valo.

Za zvýšenie základného platu primátora o 30 percent nakoniec hlasovalo 14 poslancov, traja sa zdržali. Šimko, ktorý je vo funkcii od roku 2010, tak bude poberať plat vo výške 5442 eur.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača