R.Raši: K regiónom sa budeme správať proklientsky

10.11.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Banská Bystrica 9. novembra (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR mení základnú filozofiu svojho prístupu k regiónom. Namiesto proúradníckeho prístupu bude uplatňovať proklientsky a korekcie, respektíve pokuty budú až posledným riešením. Informoval o tom vo štvrtok v Banskej Bystrici minister Richard Raši (Hlas-SD).

"Ak odbor, ktorý má na starosti kontrolu, zistí nedostatky, žiadateľa najskôr osloví, namiesto toho, aby okamžite udeľoval korekcie. Spoločne sa potom budú hľadať také riešenia, ktorých výsledkom budú nižšie korekcie," konštatoval Raši.

Po stretnutí s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrejom Lunterom reagoval, že aj v prípade korekcií, ktoré viacerým žiadateľom z BBSK udelilo bývalé vedenie MIRRI, sa dohodnú na prijateľnejšom riešení.

Minister zároveň avizoval tzv. eurofondovú revolúciu v praxi, a teda snahu rezortu presunúť čo najviac eurofondov do kompetencií miest, obcí a krajov.

"Byrokracia bude len do tej miery, do akej je nevyhnutná. Dôležité je kontrolovať napríklad rizikové projekty, prípadne robiť náhodné kontroly, ale nie kontrolovať celý proces. Čerpanie eurofondov u nás vyzerá tak, že máte síce všetky potrebné dokumenty, ale nemáte projekt. Pripravujeme tiež veľkú zmenu vo verejnom obstarávaní, pretože súčasný zákon je pre prijímateľov nočnou morou. Predložíme preto návrh zákona s takými podmienkami, aké fungujú v celej Európe," zdôraznil Raši.

Podľa predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD) po tri a pol roku, keď bola samospráva pre vládu nepriateľom, stane sa opäť jej rovnocenným partnerom.

„Vďaka nim tento štát prežil aj ťažké krízy, ktoré ho postihli. Viac ako 70 percent všetkých životných situácií, s ktorými sa človek počas života stretne, zabezpečuje práve samospráva, nie štát," uviedol Pellegrini počas svojho prvého výjazdu vo funkcii šéfa parlamentu v Banskej Bystrici.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača