Víkend zatvorených hraníc pripomenie, že sloboda nie je samozrejmosť

08.11.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke Cyklomost slobody. Archív TASR.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi počas soboty (11.11.) opäť symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Ôsmy ročník Víkendu zatvorených hraníc pripomenie strhujúce príbehy ľudí, ktorí túžili po slobode za železnou oponou a zdôrazní, že sloboda nie je samozrejmosť.

"Je dôležité nezabúdať na históriu a dôležité medzníky, ktoré sa odohrali. Rovnako je našou povinnosťou si dobu neslobody pripomínať a ukazovať aj tým, ktorí ju nezažili, ako napríklad vyzerala taká triviálnosť - prechod cez hranice," povedal Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý podujatie spolu s partnermi organizuje.

Návštevníkov čaká v sobotu v okolí Cyklomosta slobody program, v ktorom si napríklad budú môcť vyskúšať aj branné cvičenie a zistiť, čo všetko musel ovládať "uvedomelý" občan ČSSR. Historik Peter Mikle priblíži príbehy útekov cez železnú oponu. Pripravená je aj nová geokešingová hra Želená opona, kde sa hráči virtuálne ocitnú v totalitnom režime, ktorý neskončil. Návštevníci sa k cyklomostu môžu prepraviť zážitkovým autobusom Železná opona, na ktorý je potrebné sa vopred prihlásiť na stránke BSK.

Podujatie Víkend zatvorených hraníc sa uskutoční prvýkrát aj mimo Bratislavy. V piatok 10. novembra odohrajú v kultúrnom dome v Malackách divadelné predstavenie pre stredné školy a verejnosť s názvom Krídlo. Inscenácia vyrozpráva skutočný príbeh Josefa Hlavatého a jeho trojročného syna Davida. Obom sa neďaleko Malaciek podarilo utiecť cez železnú oponu podomácky vyrobeným rogalom.

Víkend zatvorených hraníc organizuje BSK v spolupráci s Ústavom pamäti národa, krajskou organizáciou cestovného ruchu, OZ v Lepších časoch a mestskou časťou Bratislava – Devínska Nová Ves. Podujatie je súčasťou Festivalu slobody.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača