V Dubnici začnú testovať inteligentnú modulárnu jednotku na parkovanie bicyklov

08.11.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Ilustračné foto. Archív TASR.

Dubnica nad Váhom 7. novembra (TASR) - V Dubnici nad Váhom začnú tento mesiac testovať prototyp inteligentnej modulárnej jednotky na parkovanie bicyklov. Projekt v hodnote 35.000 eur je financovaný Iniciatívou Európskeho inovačného a technologického inštitútu (EIT). Informoval o tom Peter Ďurík z oddelenia strategického rozvoja dubnickej radnice.

Mesto sa zapojilo do tretieho ročníka súťaže Rapid Applications for Transport (RAPTOR), v rámci ktorej sa s podporou EÚ vytvárajú a testujú riešenia pre rôzne výzvy mestskej mobility. Cieľom samosprávy bolo nájsť účinný spôsob parkovania bicyklov v meste.

Riešenie predstavil rumunský startup Rastel, ktorý má tento týždeň v Dubnici začať s inštaláciou pilotného prototypu modulárnej, inteligentnej a bezpečnej parkovacej jednotky pre bicykle. Obyvateľom mesta by ju mali sprístupniť v polovici novembra.

"Počas novembra bude mesto testovať jeden z modulárnych digitálnych prvkov Rastel, ktorý bude umiestnený pri základnej škole na sídlisku Centrum I. Obyvatelia si tam budú môcť odložiť svoj bicykel na pár minút i dlhodobejšie. Nebudú tak musieť bicykle skladovať v pivniciach či na balkónoch," priblížil Ďurík.

V prípade pilotnej verzie parkovacích jednotiek je cieľom zistiť, či by podobné riešenie pomohlo zlepšiť a podporiť bezpečnejšiu, udržateľnejšiu a pohodlnejšiu mikromobilitu v Dubnici nad Váhom.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol