Skauti čistili židovský cintorín v Levoči od náletových krov a drevín

06.11.2023 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Levoča 5. novembra (TASR) - Desiatky skautov vyčistilo židovský cintorín v Levoči od náletových krov a drevín. Organizátor akcie a skaut zo 75. zboru Jána Vojtaššáka zo Spišskej Novej Vsi Marek Leskovjanský TASR informoval, že brigáda na zarastenom a zanedbanom cintoríne sa konala na podnet Petra Wernera z Ústredného zväzu židovských náboženských obcí SR v sobotu (4. 11.).

"Táto požiadavka vznikla na základe dobrej skúsenosti, keď Podtatranská skautská oblasť pred štyrmi rokmi v marci, na výročie prvého transportu židovských žien a dievčat z Popradu, vyčistila židovský cintorín v Podolínci, vtedy na podnet Andreja Legutkyho," objasnil Leskovjanský.

Po takmer dvoch mesiacoch príprav spojených s vybavením príslušných povolení a taktiež v spolupráci s mestom Levoča sa v záhradkárskej osade Pod Vinicami pri Starej harhovskej ceste zišlo 60 skautov spod Tatier a taktiež niekoľko dobrovoľníkov z Jánoviec a židovskej obce. "Cintorín bol rokmi zanedbaný, posledná brigáda sa tam konala v auguste 2016, zorganizovalo ju kresťanské spoločenstvo Pavol z Levoče a osadili tam aj informačné tabule," doplnil Leskovjanský.

Ozrejmil, že levočský židovský cintorín sa nachádza pomerne ďaleko od historického centra, sú na ňom pochovaní obyvatelia mesta od 19. storočia. Je tam pomerne veľa židovských hrobov a pomníkov, veľa z nich je však pováľaných či rozbitých. Leskovjanský upozornil, že dlhé roky sa nemal o neho kto starať, keďže z Levoče bolo počas 2. svetovej vojny deportovaných takmer všetkých 409 židovských obyvateľov. "Tí sa stali obeťami holokaustu a zahynuli v koncentračných táboroch," zdôraznil.

Aj preto sa skauti rozhodli zorganizovať brigádu, zúčastnili sa jej skauti zo zborov v Levoči, z Nižných Ružbách, Vydrníka či Spišskej Novej Vsi. S pomocou motorových píl, krovinorezov, sekier a ručných píl vyčistili, vysekali a vypílili približne 3700 štvorcových metrov areálu.

"Zaplnili tak obrovský kontajner, ktorý poskytlo mesto Levoča a asi 50 štvorcových metrov priestoru pri židovskom cintoríne," konkretizoval Leskovjanský. Na záver sa skauti dozvedeli niečo aj o význame cintorína pre príslušníkov židovskej obce, Werner im tiež vysvetlil niektoré hebrejské nápisy.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. mája - Starožitnícke a gazdovské trhy

Nitra, agrokomplex

18. mája - Glgáč - stretnutie hrnčiarov

Revište, hrad, okres Žarnovica

18. mája - Deň so Štefanom Kvietikom

pri príležitosti životného jubilea herca Modrý Kameň, hrad