Obnova Spišského hradu môže pokračovať
Začnú demontovať žeriav.

25.10.2023 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Spišské Podhradie 25. októbra (TASR) - Obnova Spišského hradu môže opäť pokračovať, ak situáciu neskomplikuje počasie, vo štvrtok (26. 10.) by mali začať s demontážou žeriavu. Na tlačovom brífingu to v stredu oznámil generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis s tým, že v rukách už majú uznesenie Krajského súdu v Košiciach. Tým sa v celom rozsahu zamieta pôvodné nariadenie neodkladného opatrenia spišskonovoveského okresného súdu vo veci zdržania sa vypratania žeriavu a betónových pätiek na stavenisku. Obnova sa týka západných palácov a Románskeho paláca, ktorý je už niekoľko rokov v havarijnom stave.

"Môžeme tak pristúpiť k vyprataniu staveniska vrátane žeriavu po bývalom zhotoviteľovi rekonštrukcie, spoločnosti Bing Stav, ktorý si túto povinnosť dlhé mesiace odmietal plniť," uviedol Panis s tým, že zároveň už nič nebráni pripraviť stavenisko na odovzdanie novému zhotoviteľovi a podpísať s ním zmluvu o dielo. Predpokladá však, že s prácami sa začne najskôr vo februári budúceho roka, odhadom by práce mali trvať do konca roka 2026. Panis verí, že už nebude nutné opäť materiál zvážať na hrad pomocou žeriavu, podľa neho je to možné aj iným a lacnejším spôsobom.

Počas tohto obdobia bude horný hrad naďalej zatvorený pre verejnosť. Riaditeľka SNM - Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková uviedla, že je to pre nich obmedzujúce. "b zdôraznila.

Panis dodal, že náklady na odstránenie žeriavu vo výške približne 40.000 eur si bude SNM vymáhať od spoločnosti Bing Stav. Rekonštrukcia dominanty Spiša je financovaná čiastočne zo štátneho rozpočtu. Počíta sa aj s prostriedkami z Programu Slovensko, z ktorých by sa mali opraviť aj ďalšie časti hradu, konkrétne východné paláce, dolný a stredný hrad, okolie a parkovisko. Panis odhaduje, že celkové náklady na obnovu budú na úrovni 40 miliónov eur.

Na stavbe sa nepracuje už od rok a pol, čo má negatívny vplyv na celú pamiatku. "Okrem Románskeho paláca je už v zlom stave aj časť západných palácov. Dochádza k ďalšej deštrukcii, voda preteká cez hradné terasy, kde bola odstránená dlažba a do klenieb arkádovej chodby, kde bola pôvodne expozícia, tam je to celkom narušené," dodala Uharčeková Pavúková.

Komplikácie pri rekonštrukcii sa začali vlani, keď SNM zistilo, že nepokračujú práce, boli porušené technologické postupy a zhotoviteľ nevyplácal subdodávateľov. "Rozviazali sme teda zmluvu so spoločnosťou Bing Stav a začal sa proces uvoľňovania staveniska, aby sme mohli ďalej pokračovať," objasnil Panis. SNM sa bude snažiť uplatniť si pokutu od pôvodného zhotoviteľa za to, že stavenisko približne rok nevypratali.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol