Obec Belá nad Cirochou chce vybudovať zariadenie pre seniorov

25.10.2023 | Prešovský kraj | Autor: D.Semanová

Belá nad Cirochou 25. októbra (TASR) - Obec Belá nad Cirochou v okrese Snina chce vybudovať zariadenie pre seniorov. Toto sociálno-zdravotné zariadenie s celoročnou pobytovou formou má mať kapacitu 30 lôžok. Vyplýva to zo zámeru, ktorý obec predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). Náklady by mali dosiahnuť viac ako 3,14 milióna eur.

Jednopodlažné zariadenie plánujú vybudovať na okraji obce, funkčne by tak malo nadväzovať na priľahlú bytovú zástavbu, areál zdravotného strediska a školy.

Celková plocha hlavného objektu by mala dosiahnuť viac ako 1820 štvorcových metrov, pričom stavba bude usporiadaná do troch blokov. "Hlavný centrálny blok A tvorí prevádzkový priestor, ktorý bude určený pre zamestnancov ako technické, zdravotnícke a sociálne zázemie. Na hlavný blok budú nadväzovať dva pobytové bloky B a C s lôžkami," uvádza. Celkovo by tam malo vzniknúť šesť jednolôžkových a 12 dvojlôžkových izieb.

Obec pripomína, že v súčasnosti sa tam nenachádza žiaden poskytovateľ sociálnych služieb pobytového charakteru. "Vybudovaním zariadenia pre seniorov v obci Belá nad Cirochou dôjde k zabezpečeniu starostlivosti starším občanom, ktorí sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii, vytvorí sa príjemná rodinná atmosféra a pocit domova, potreba kontaktu s ľuďmi a vyplnenia voľného času, zabezpečenie liekov a zdravotníckeho materiálu, ubytovanie, stravovanie, pranie, žehlenie, údržba bielizne," dodáva.

Zariadenie by malo slúžiť seniorom z obce Belá nad Cirochou, prípadne seniorom blízkeho okolia.

V rámci prevádzky zámer počíta aj s využívaním solárnej energie či zachytávaním dažďovej vody do podzemnej nádrže a jej následným využívaním.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol