Kaplnka sv. Alžbety prešla prvou etapou obnovy

24.10.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke z 18. októbra 2023 kaplnka sv. Alžbety na Dolnej ulici v Banskej Štiavnici, ktorú domáci nazývajú aj kostolík. FOTO TASR - Jana Vodnáková.

Banská Štiavnica 24. októbra (TASR) - Kaplnka sv. Alžbety na Dolnej ulici v Banskej Štiavnici, ktorú domáci nazývajú aj kostolík, prešla v uplynulých mesiacoch prvou etapou rekonštrukcie. Práce boli zamerané na odstránenie vlhkosti z vonkajšej aj vnútornej strany stavby.

Juraj Chrenko z oddelenia výstavby, územného plánovania a životného prostredia banskoštiavnického Mestského úradu pre TASR priblížil, že kaplnka mala problémy s vlhkosťou pre jej polohu, ktorá je pod úrovňou terénu. Cez steny tak do nej prenikala vlhkosť a steny plesniveli. "Odvodnilo sa to tak, aby voda nebola pri päte kaplnky, aby odtekala do existujúcej siete odvodnenia a z vnútornej strany tiež prebehla sanácia vlhkosti," priblížil.

Prvá etapa jej obnovy stála 60.000 eur, prostriedky pochádzali z rozpočtu mesta a dotácie z ministerstva kultúry. Podľa Chrenka sú v pláne aj ďalšie fázy obnovy, kostolík by chceli kompletne zrekonštruovať. Na rade bude podľa jeho slov strecha, odkvapové žľaby a fasáda.

Vznik špitálskeho Kostola sv. Alžbety, ktorý stál na tomto mieste, sa datuje do stredoveku okolo polovice 14. storočia. V polovici 16. storočia bol kostol prestavaný na mestskú bránu, tzv. Antonskú alebo tiež Krupinskú. V roku 1875 bola brána zbúraná a zachovanú svätyňu kostola stavebne upravili na kaplnku. V rokoch 1894 - 1895 bola realizovaná interiérová výmaľba, osadenie vitráží a podobne.

V priebehu 20. storočia a najmä v jeho druhej polovici boli realizované stavebné úpravy - osadenie soklového obkladu z travertínových platní, realizácia odtokového žľabu v betónovom lôžku po obvode. K čelnej fasáde bol pri úprave chodníka dotiahnutý asfalt. Z dôvodu zvýšenej nivelety chodníka do vstupu kaplnky doplnili kamenný schodový stupeň.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača