Cenu PSK udelili Anne Eliášovej, Ľubici Čekovskej a Folklórnemu súboru Vranovčan

23.10.2023 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Na snímke scéna z predstavenia folklórneho súboru Vranovčan s názvom Čiernobiely svet. FOTO TASR - Tomáš Doboš, Vranov nad Topľou, 29. október 2013.

Prešov 23. októbra (TASR) - Cenu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) udelili profesorke Anne Eliášovej, Ľubici Čekovskej a Folklórnemu súboru Vranovčan. Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) o tom rozhodli na pondelkovom zasadnutí zastupiteľstva. Do stanoveného termínu navrhovatelia predložili 11 návrhov na udelenie Ceny PSK, ktoré následne prerokovala Komisia pre udeľovanie verejných ocenení PSK.

Profesorka Anna Eliášová cenu získala za mimoriadne celoživotné zásluhy v rozvoji slovenského zdravotníctva v oblasti ošetrovateľstva. Zaslúžila sa o založenie Fakulty zdravotníckych odborov na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove a vytvorenie podmienok pre rozvoj ošetrovateľstva ako vedy, čím prispela k zvyšovaniu prestíže nielen PU, ale aj celého regiónu PSK. V pozícii dekanky fakulty pôsobila až do odchodu na starobný dôchodok v roku 2022. Je držiteľkou ocenenia Biele srdce, ktoré jej bolo udelené v roku 2018 za celoživotný prínos v oblasti ošetrovateľstva.

Ľubica Čekovská získala ocenenie za jedinečný prínos v oblasti kultúry a hudobného umenia na Slovensku a za výnimočné výsledky s medzinárodným presahom. Pochádza z Humenného, vysokoškolské štúdium absolovovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a následne absolvovala postgraduálne štúdium v Londýne. Je autorkou scénickej hudby pre rôzne slovenské a české divadlá, ako aj filmovej hudby. Získala viaceré medzinárodné ocenenia. V roku 2020 dostala cenu Krištáľové krídlo a v roku 2021 cenu ministerky kultúry za rok 2020.

Folklórny súbor Vranovčan cenu získal za dlhoročnú kvalitnú prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry a významnú zahraničnú reprezentáciu Prešovského kraja. Za 55 rokov svojej existencie uskutočnil vyše 1800 vystúpení na rôznych folklórnych festivaloch, slávnostiach, súťažiach a prehliadkach doma i v zahraničí.

Slávnostné odovzdávanie Ceny PSK sa uskutoční v decembri v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača