V Ďapalovciach rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy

10.10.2023 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023FOTO TASR - Maroš Černý.

Ďapalovce 10. októbra (TASR) - V obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, v ktorej katastri bolo epicentrum pondelkového (9. 10.) večerného zemetrasenia, rátajú škody. Podľa slov starostu Jána Cmára sú poškodené viaceré domy, niektoré sú pravdepodobne neobývateľné. Čakajú na obhliadku a vyjadrenie statikov. Obyvatelia hlásia popadané komíny, porozbíjané sklá či popukané steny. V obci vyhlásili mimoriadnu situáciu.

"Zemetrasenie sa prejavovalo ako ohromný zvuk či výbuch. Následne akoby vás niekto dal do vaničky a hojdal na vode niekoľko sekúnd. Len pozeráte a vám všetko pred očami lieta, čo nie je upevnené," uviedol pre TASR Cmár s tým, že všetci povybiehali von, všade bola tma a veľká panika.

Na snímke starosta obce Ďapalovce Ján Cmár v utorok 10. októbra 2023 v obci Ďapalovce, okres Vranov nad TopľouFOTO TASR - Maroš Černý

Po prvotnej obhliadke evidovali v obci asi 15 domov neobývateľných, ktoré boli poškodené a ľudia sa v nich báli ostať. "Pre 45 ľudí sme sa snažili zohnať ubytovanie. Každý jeden z nich si však po svojej vlastnej línii zabezpečil bývanie. Ráno zasadol krízový štáb. Boli sme sa prejsť, v akom stave je obec. Máme odhadom iba pár domov, ktoré by nemali nejaké poškodenie," priblížil starosta.

Škody sú vo forme zbúraných komínov, rozbitých skiel, popraskaných stien. "Máme aj domy, ktoré musí posúdiť statik a možno budú musieť byť zbúrané," podotkol Cmár a priblížil, že v obci majú približne 110 domov. Škody evidujú aj v škole, kde sú popraskané múry, a tiež v kostole, kde je narušená klenba.

"Požiadali sme okresný krízový štáb, aby nám pomohol zohnať čo najviac statikov, aby posúdili stav poškodených domov. Začneme potom odstraňovať postupne škody. Výšku škôd neviem teraz odhadnúť. Plánujeme vyhlásiť zbierku na pomoc obyvateľom," podotkol starosta. Vyzerá to podľa neho tak, že ich obec zemetrasenie najviac zasiahlo.

"Bola to katastrofa. Začalo sa všetko triasť, všetko padať zo stien. Utekali sme von, tak ako sme boli poobliekaní v pyžamách, a čakali sme, čo bude ďalej. Videli sme, čo sa stalo susedom jedným, druhým, takže sme tu spolu plakali," uviedla pre TASR obyvateľka obce Sabína Gombitová. Im všetko dnu porozbíjalo, kuchynská linka spadla, omietky poopadávali. Musia počkať na statikov, ktorí povedia, či budú môcť dom obývať.

Obyvateľ Ján Andrejčák si najprv myslel, že spadla bomba, potom si uvedomil, že je to zemetrasenie. "Televízor prevrátilo, dobre, že som pri ňom nesedel. Máme popraskané múry, čakáme na statika, ktorý povie, či je to obývateľné. Nemáme kam ísť, teraz sme prespali u sestry," skonštatoval.

Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol